środa, 25 marca 2015

Babka makowa z bakaliami



Do babki zamiast suchego maku dodajemy gotową masę makową, która sprawia, że ciasto po upieczeniu jest wilgotne. Świątecznie przystrojone idealnie pasuje na wielkanocny stół. A jeśli nawet w czasie Świąt nie zdążymy go skonsumować, nie ma problemu, ponieważ długo zachowuje świeżość. Ciasto jest dość słodkie, więc możemy minimalnie zmniejszyć ilość cukru.





SKŁADNIKI:


CIASTO:
  • 20 dag dobrej margaryny lub masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 6 jajek rozmiar L
  • 3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 650
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 30 dag masy makowej z puszki
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki do bakalii
LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
DODATKOWO:
  • tłuszcz i mąka do formy
  • dowolne ozdoby – u mnie zielona posypka i cukrowe kurczaczki




WYKONANIE:
Formę na dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku.







Partiami dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową.




Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.




Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut, do suchego patyczka.





Na 10 minut zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną.
LUKIER:
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier.
Polać wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.


6 komentarzy:

  1. Pełna bakalii, wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba się skuszę :) ale jaka to jest duża forma? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło :) Moja forma ma średnicę 24 cm, wysokość 11 cm.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...