Do babki zamiast
suchego maku dodajemy gotową masę makową, która sprawia, że ciasto po
upieczeniu jest wilgotne. Świątecznie przystrojone idealnie pasuje na
wielkanocny stół. A jeśli nawet w czasie Świąt nie zdążymy go skonsumować, nie ma problemu, ponieważ długo zachowuje świeżość. Ciasto jest dość słodkie, więc możemy minimalnie zmniejszyć ilość cukru.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
20 dag
dobrej margaryny lub masła
1 niepełna szklanka
cukru
16 g cukru
wanilinowego
6 jajek
rozmiar L
3 szklanki
mąki pszennej – u mnie typ 650
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5 szklanki
mleka
30 dag masy
makowej z puszki
5 dag
drobnych rodzynek
5 dag
kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka mąki
do bakalii
LUKIER:
1 szklanka
cukru pudru
1 łyżka soku
z cytryny
2-3 łyżki
przegotowanej wody
DODATKOWO:
tłuszcz i
mąka do formy
dowolne
ozdoby – u mnie zielona posypka i cukrowe kurczaczki
WYKONANIE: Formę na
dużą babkę z kominem wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przesiać
mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Margarynę
zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, miksując dodać po jednym jajku.
Partiami
dodać na zmianę przesianą mąkę i mleko, a następnie masę makową.
Dodać
rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Masę
przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około
60 minut, do suchego patyczka.
Na 10 minut
zostawić w formie, a potem przełożyć na kratkę kuchenną. LUKIER: Do cukru
pudru dodać sok z cytryny i wlewając po odrobinie wody utrzeć gęsty lukier. Polać
wierzch przestudzonej babki i przybrać ją według uznania.
Pełna bakalii, wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńMusze ją upiec :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Madziu :)
UsuńChyba się skuszę :) ale jaka to jest duża forma? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :) Moja forma ma średnicę 24 cm, wysokość 11 cm.
Usuń