Ciasto
wykonałam naprędce późnym wieczorem, przed wyjazdem w służbową podróż (już jakiś czas temu). Dlatego
też mogę pokazać jedynie robocze zdjęcie „kuchenne”, zrobione tuż po wyjęciu go z piekarnika i nadkrojeniu przez męża. A że było smaczne, szkoda mi nie podzielić się z Wami przepisem :)
NA BLASZKĘ
28x23 CM:
2 szklanki
mąki pszennej typ 650
16 g cukru
wanilinowego
3 jajka
rozmiar L
1/2 szklanki
cukru
1/3 szklanki
oleju rzepakowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3/4 szklanki
gęstego jogurtu naturalnego
3 jabłka
5 dag
suszonych moreli
szczypta
soli
DO
POSYPANIA:
cynamon
cukier
brązowy karmelowy *
* Podpowiem, że jest to cukier buraczany firmy Diamant, koloryzowany i aromatyzowany karmelem, który kiedyś kupiłam pomyłkowo jako trzcinowy. Ot, co znaczy ślepa baba bez okularów :D
WYKONANIE:
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać. Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na kilkanaście części. Morele
pokroić w kostkę. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez ). Całe jajka
ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt.
Dodać
przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać łopatką, żeby tylko składniki się
połączyły. Masa nie musi być gładka.
Masę
przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)