poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Ciasto z jabłkami, morelami i karmelową skorupką



Ciasto wykonałam naprędce późnym wieczorem, przed wyjazdem w służbową podróż (już jakiś czas temu). Dlatego też mogę pokazać jedynie robocze zdjęcie „kuchenne”, zrobione tuż po wyjęciu go z piekarnika i nadkrojeniu przez męża. A że było smaczne, szkoda mi nie podzielić się z Wami przepisem :)



NA BLASZKĘ 28x23 CM:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jabłka
  • 5 dag suszonych moreli
  • szczypta soli
DO POSYPANIA:
  • cynamon
  • cukier brązowy karmelowy *
* Podpowiem, że jest to cukier buraczany firmy Diamant, koloryzowany i aromatyzowany karmelem, który kiedyś kupiłam pomyłkowo jako trzcinowy. Ot, co znaczy ślepa baba bez okularów :D




WYKONANIE:


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na kilkanaście części.
Morele pokroić w kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez ).
Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt.




Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać łopatką, żeby tylko składniki się połączyły. Masa nie musi być gładka.




Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.




Posypać pokrojonymi morelami, rozłożyć równomiernie kawałki jabłek.





Wierzch posypać cynamonem i dość obficie cukrem brązowym karmelowym.




Piec około 40 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...