Sernik wg Basi Ritz
Bardzo
smaczny sernik upieczony według przepisu Basi Ritz z książki „Dom pełen smaku”.
Piekłam go już dwukrotnie i za każdym razem wyszedł jednakowo kremowy i delikatny.
SPÓD:
- 13 dag mąki
pszennej
- 1 płaska
łyżeczka proszku so pieczenia
- 1 łyżka
gorzkiego kakao
- 5 dag cukru
- 3,5 dag
masła
- 1 jajko
- 1 łyżka
kremówki 30% - opcjonalnie
MASA SEROWA
– składniki o temperaturze pokojowej:
- 1 kg sera na
serniki
- 3 łyżki
budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 szklanka
cukru
- 1 opakowanie
cukru z prawdziwą wanilią
- 1
wyszorowana i sparzona cytryna
- 10 dag
stopionego masła
- 10 jajek
- 0,5 szklanki
śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek
cukru pudru
- 10 dag
kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 dag
drobnych rodzynek
- szczypta
soli
POLEWA:
- 20 dag
czekolady mlecznej
- łyżka masła
DODATKOWO:
WYKONANIE:
Dno
tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć go obręczą,
boki wysmarować masłem.
SPÓD:
Do miski
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i kakao, wymieszać.
Dodać zimne
masło i posiekać z sypkimi składnikami.
Dodać jajko
i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do
lodówki na 15 minut.
Jeśli
składniki nie chcą się skleić, dodać łyżkę śmietany.
Schłodzonym
ciastem wylepić dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania
masy serowej.
MASA SEROWA:
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Ser
przełożyć do miski, dodać budyń, proszek do pieczenia, cukier, cukier
waniliowy, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło.
Miksować na
niskich obrotach dodając po jednym żółtku, na końcu dodać kremówkę.
Białka ubić
ze szczyptą cukru na sztywną pianę.
Pod koniec,
nie przerywając miksowania, dodać po łyżce cukru pudru.
Pianę
delikatnie wymieszać z masą serową, posypać po wierzchu rodzynkami i skórką
pomarańczową, ponownie wymieszać.
Masę wyłożyć
na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię i od razu włożyć do nagrzanego
piekarnika na dolną półkę.
Piec 60-70
minut do suchego patyczka.
W razie
potrzeby wierzch ciasta można przykryć kawałkiem papieru, żeby się za mocno nie
zrumieniło.
Po
upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Po
całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.
POLEWA:
Czekoladę
podzielić na cząstki i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej, rozprowadzić na wierzchu wystudzonego sernika.
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie! Będzie u mnie na Wielkanoc! Szperałam dziś w internecie i "wpadłam" na Panią. Same pyszności!Pochwalę się jak mi się uda. Pozdrawiam. H
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie na blogu, proszę "wpadać" do mnie kiedy dusza zapragnie, goście są zawsze mile widziani :)
UsuńZ niecierpliwością czekam na recenzję przepisu :)