poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kiełbasa śląska z pieczarkami i nutką papryki



Czasem choruję i bywam na zwolnieniu, a bycie na zwolnieniu ze wskazaniem „chory powinien leżeć” ma tą niedogodność, że nie bardzo jest możliwość wychodzenia z domu. Żeby zjeść obiad, trzeba go ugotować z tego co dobrzy ludzie (czytaj: mąż) przyniosą ze sklepu. Tym razem przyniesione było niewiele, więc i danie nie jest specjalnie skomplikowane, ot zwykła kiełbasa z pieczarkami. Żeby ją troszkę odmienić, dodałam konserwową paprykę i doprawiłam ziołami prowansalskimi. Świetnie smakowała podana z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Wprawdzie po daniu dawno pozostało tylko miłe wspomnienie, ale przy takiej kapryśnej pogodzie jak dzisiejsza warto przygotować konkretniejsze jedzonko, więc może przepis się Wam przyda? :)


SKŁADNIKI:
  • 45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 dag niedużych pieczarek
  • kilka kawałków marynowanej papryki
  • sproszkowana słodka papryka
  • świeżo mielony pieprz
  • zioła prowansalskie




WYKONANIE:


Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać.
Pieczarki oczyścić, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na połówki lub ćwiartki.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.




Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, lub na grubsze plastry, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.





Dodać cebulę i czosnek, zeszklić.




Dodać pieczarki, a jak puszczą sok, dodać paprykę marynowaną.





Doprawić sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dusić do odparowania większości płynu.




Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.





5 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...