piątek, 3 kwietnia 2015

Zamiast żurku - zalewajka na bogato



Zalewajka zamiast żurku? Czemu nie? Wspaniale rozgrzewa, a że tegoroczna wiosna zrobiła nam psikusa, powiała chłodem i sypnęła śniegiem, można posilić się taką solidną zupą :)


SKŁADNIKI:
  • 60 dag ziemniaków
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 45 dag białej surowej kiełbasy
  • zakwas na żurek – do smaku (ja dałam szklankę domowego, bardzo gęstego)
  • łyżka oleju
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta cukru
  • ewentualnie kwasek cytrynowy


WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W rondlu zagotować 1,5 litra wody, wrzucić ziemniaki, suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku.


Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, po kilku minutach dołożyć kiełbasę i gotować do miękkości ziemniaków.


Na oleju zrumienić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Do rondla dodać zakwas, wymieszać, zagotować.



Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.



Kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki i ponownie włożyć do rondla.
Zalewajkę podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...