Zalewajka zamiast żurku? Czemu nie? Wspaniale rozgrzewa, a że tegoroczna wiosna zrobiła nam psikusa, powiała chłodem i sypnęła śniegiem, można posilić się taką solidną zupą :)
SKŁADNIKI:
60 dag
ziemniaków
łyżka
suszonej włoszczyzny
5 kuleczek
ziela angielskiego
liść laurowy
ząbek
czosnku
45 dag
białej surowej kiełbasy
zakwas na
żurek – do smaku (ja dałam szklankę domowego, bardzo gęstego)
łyżka oleju
mała cebula
sól
pieprz
majeranek
szczypta
cukru
ewentualnie
kwasek cytrynowy
WYKONANIE: Ziemniaki
obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować
1,5 litra wody, wrzucić ziemniaki, suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść
laurowy i obrany ząbek czosnku.
Doprowadzić
do wrzenia, zmniejszyć ogień, po kilku minutach dołożyć kiełbasę i gotować do
miękkości ziemniaków.
Na oleju
zrumienić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do rondla
dodać zakwas, wymieszać, zagotować.
Dodać
cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i ewentualnie
kwaskiem cytrynowym.
Kiełbasę
wyjąć, pokroić w plasterki i ponownie włożyć do rondla. Zalewajkę
podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)