Przepis dość długo czekał na publikację, ale poprzednim razem nie dano mi możliwości zrobienia przyzwoitej fotki, a ta którą miałam nie nadawała się do pokazania. Dlatego też z sernika upieczonego na tegoroczne Święta Wielkanocne zarezerwowałam dla siebie ładny kawałek :)
Kremowa, delikatna masa serowa i ciasto pachnące cappucino na pewno Was zauroczy, gorąco polecam. Zdjęcia etapów przygotowania pochodzą z poprzedniego wypieku.
CIASTO:
150 g masła
8 łyżeczek
cappuccino karmelowego
280-300 g
mąki pszennej
1 łyżka
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
100 g cukru
jajko
MASA SEROWA:
500 g sera
mielonego na sernik
3 jajka
125 g
miękkiego masła
100 g cukru
2 łyżki mąki
pszennej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
DODATKOWO:
puszka 850 g
połówek brzoskwiń w lekkim syropie
masło do
wysmarowania tortownicy
WYKONANIE:
CIASTO: Masło
rozpuścić w rondelku i podgrzać aby było ciepłe. Wsypać cappuccino,
wymieszać aż się rozpuści i odstawić do przestudzenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę
soli i wymieszać. Do sypkich
składników wbić całe jajko i wlać przestudzone masło. Najpierw
wymieszać łyżką, potem dłonią szybko zagnieść ciasto, uformować je w wałek,
zawinąć w folię kanapkową i włożyć do zamrażalnika na 30 minut lub na kilka
godzin do lodówki (można na całą noc).
MASA SEROWA: Dno
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć go obręczą. Oddzielnymi
kawałkami papieru wyłożyć boki (można posmarować obręcz masłem, żeby się lepiej
przykleiły. Połówki
brzoskwiń osączyć z syropu i każdą z nich pokroić na 4-5 części. Jajka wybić
oddzielając żółtka od białek. Miękkie
masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać po jednym żółtku,
a następnie po łyżce sera. Do utartej
masy wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie,
przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową. Piekarnik
rozgrzać do temperatury 155 stopni z termo obiegiem (175 stopni bez termo
obiegu).
Na dno
tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach 2/3 ciasta. Na to wyłożyć
masę serową i lekko powciskać w nią kawałki brzoskwiń. Na wierzchu
rozkruszyć palcami lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Tortownicę
wstawić do piekarnika i piec przez 60-70 minut. Po tym
czasie piekarnik wyłączyć i leciutko uchylić drzwiczki, pozostawiając w nim
ciasto, dopóki piekarnik całkiem nie wystygnie.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest smaczny :)
UsuńO mniam, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :)
UsuńMam podobny przepis... jest naprawdę pyszny i zawsze się udaje :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :)
Usuń