Drugie życie warzyw z rosołu. O ile marchew jest chętnie zjadana, o tyle pozostałe warzywa jakoś marnieją niechciane i lądują w koszu na śmiecie. Jak już niejednokrotnie pisałam, nie lubię wyrzucać jedzenia, więc pietruszkę i ocalałą marchewkę wykorzystałam do sałatki. Młodziutki seler niestety rozleciał się podczas gotowania. A sałatka została szybko i chętnie pochłonięta :)
SKŁADNIKI: 2 marchewki
z rosołu 2 małe
pietruszki z rosołu 2-3 ogórki
konserwowe puszka
czerwonej fasoli konserwowej 3 łyżki
ziaren świeżo ugotowanej kukurydzy 2 łyżki
posiekanej natki 1 mała
cebula cukrowa 1 małe
jabłko sól pieprz łyżka oleju majonez
WYKONANIE: Kolbę
kukurydzy opłukać, ugotować w osolonej wodzie (15 minut), przestudzić, ostrym
nożem odkroić ziarna. Fasolę
osączyć z zalewy, przepłukać na sicie. Jabłko
opłukać, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę,
ogórki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Natkę
opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Składniki
wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać
majonezu według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)