Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą
Drugie życie warzyw z rosołu. O ile marchew jest chętnie zjadana, o tyle pozostałe warzywa jakoś marnieją niechciane i lądują w koszu na śmiecie. Jak już niejednokrotnie pisałam, nie lubię wyrzucać jedzenia, więc pietruszkę i ocalałą marchewkę wykorzystałam do sałatki. Młodziutki seler niestety rozleciał się podczas gotowania. A sałatka została szybko i chętnie pochłonięta :)
SKŁADNIKI:
2 marchewki
z rosołu
2 małe
pietruszki z rosołu
2-3 ogórki
konserwowe
puszka
czerwonej fasoli konserwowej
3 łyżki
ziaren świeżo ugotowanej kukurydzy
2 łyżki
posiekanej natki
1 mała
cebula cukrowa
1 małe
jabłko
sól
pieprz
łyżka oleju
majonez
WYKONANIE:
Kolbę
kukurydzy opłukać, ugotować w osolonej wodzie (15 minut), przestudzić, ostrym
nożem odkroić ziarna.
Fasolę
osączyć z zalewy, przepłukać na sicie.
Jabłko
opłukać, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Cebulę,
ogórki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.
Natkę
opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Składniki
wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać
majonezu według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)