niedziela, 17 sierpnia 2014

Sałatka warzywna z fasolą i kukurydzą




Drugie życie warzyw z rosołu. O ile marchew jest chętnie zjadana, o tyle pozostałe warzywa jakoś marnieją niechciane i lądują w koszu na śmiecie. Jak już niejednokrotnie pisałam, nie lubię wyrzucać jedzenia, więc pietruszkę i ocalałą marchewkę wykorzystałam do sałatki. Młodziutki seler niestety rozleciał się podczas gotowania. A sałatka została szybko i chętnie pochłonięta :)


SKŁADNIKI:
2 marchewki z rosołu
2 małe pietruszki z rosołu
2-3 ogórki konserwowe
puszka czerwonej fasoli konserwowej
3 łyżki ziaren świeżo ugotowanej kukurydzy
2 łyżki posiekanej natki
1 mała cebula cukrowa
1 małe jabłko
sól
pieprz
łyżka oleju
majonez



WYKONANIE:
Kolbę kukurydzy opłukać, ugotować w osolonej wodzie (15 minut), przestudzić, ostrym nożem odkroić ziarna.
Fasolę osączyć z zalewy, przepłukać na sicie.
Jabłko opłukać, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Cebulę, ogórki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.
Natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Składniki wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać majonezu według uznania.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...