Miniserniczki z karmelizowanym jabłkiem
Z pieczonego sernika tiramisu (KLIK) zostało mi trochę sera, więc postanowiłam wykorzystać go następnego ciasta, tym razem z dodatkiem jabłek, które ostatnio w ogromnych ilościach przewijają się przez moją kuchnię. Żeby nie było nudno, wymyśliłam sobie małe serniczki w papilotkach do muffinek, na spodzie z pokruszonych owsianych ciasteczek, przybrane karmelizowanym jabłuszkiem. Było pysznie :)
NA SPÓD:
7 dag
ciasteczek owsianych z orzechami (można dać troszkę więcej)
NA MASĘ
SEROWĄ:
45 dag sera
trzykrotnie mielonego z wiaderka
10 dag
mascarpone
5 dag cukru
2 jajka
rozmiar L
16 g cukru
wanilinowego
1 czubata
łyżka mąki ziemniaczanej
KARMELIZOWANE
JABŁKA:
1 duże
twarde jabłko – u mnie odmiany celesta
2 łyżki
masła
1 łyżka
cukru trzcinowego
WYKONANIE:
Wszystkie
składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać rózgą.
Jabłko umyć,
obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę.
Na patelni
mocno rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć 2 minuty.
Posypać
cukrem trzcinowym, wymieszać i na średnim ogniu smażyć jeszcze 3 minuty, aż
jabłka zaczną nabierać złotego koloru, odstawić z palnika.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Formę na
muffiny wyłożyć papilotkami, na ich dno pokruszyć ciasteczka.
Masę serową
rozłożyć do papilotek, wypełniając je prawie całkowicie.
Na wierzch
nałożyć łyżeczką skarmelizowane jabłka.
Włożyć foremkę
do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo
obiegiem.
Piec 35-40
minut.
Wystudzić w
foremce.
Serniczki pięknie, oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na inne serniczki.
Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńO mniam, musiały smakować wybornie :) A wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ser i karmelizowane jabłuszko to świetne połączenie, polecam :)
UsuńKuszące serniczki;)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że czujesz się skuszona :D
Usuń