czwartek, 28 sierpnia 2014

Pieczony sernik tiramisu



Przepis na ten sernik znalazłam na początku sierpnia TUTAJ , i muszę przyznać, że lepszego sernika dawno już nie jadłam, na czekoladowym spodzie, kremowy, obłędnie pachnący kawą… Tak smaczny, że zanim dobrze wystygł, był dobrze podgryziony i niewiele brakowało, żebym nie miała na co wylać polewę :) Trzeba przy nim pobrudzić trochę naczyń, lecz mimo to polecam!
Dziękuję autorce przepisu za inspirację :)


SPÓD:
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
8 dag miękkiego masła
5 dag cukru
1 jajko
7 dag mąki pszennej
15 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu


NASĄCZENIE DO SPODU:
2 łyżeczki żelatyny instant
60 ml wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu


MASA SEROWA:
75 dag mascarpone
50 dag twarogu trzykrotnie mielonego w wiaderku
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego
2 łyżki rumu
1/2 szklanki cukru trzcinowego


POLEWA:
1/2 szklanki śmietany 18% do zup
1 szklanka cukru
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
30 ml rumu



WYKONANIE: 


SPÓD:
Blaszkę o wymiarach 23x28 cm lub tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Czekoladę połamać na cząstki, stopić w misce w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę, wymieszać.
Jajka ubić z kawą, dodać do utartego masła, całość krótko zmiksować.
Masę wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć biszkopty.
Piec 10 minut, wyjąć i odstawić.


NASĄCZENIE:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z kawą i rumem, lekko przestudzić, płynem nasączyć biszkopty zapieczone w cieście.


MASA SEROWA:
Mascarpone, twaróg, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować, dodać po jednym jajku, śmietankę i rum.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchni, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem i piec jeszcze 80-90 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.


POLEWA:
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i gotować na wolnym ogniu około 12 minut bez przerwy mieszając, aż zacznie wyraźnie gęstnieć, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę, kawę i rum.
Gotować jeszcze około 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
Stygnącą polewą udekorować wystudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce do stężenia.











16 komentarzy:

  1. Oj zjadlabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jaki świetny sernik, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bym zjadła, bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki, a ten zapowiada się przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wygląda bajecznie :) Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. baaardzo mi się podoba ten przepis- na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Serniczek polecam, szczególnie miłośnikom kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy polewa zastygnie całkowicie?
    co jeśli nie mam termoobiegu w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja polewa nie zastygła do końca, ale można przygotować polewę z żelatyną, która ładnie zastyga, według tego przepisu:
      http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/07/rocznicowy-tort-i-samopoziomujaca-polewa.html
      W piekarniku bez termoobiegu należy ustawić temperaturę o około 15-20 stopni wyższą.

      Usuń
  9. Witam, jutro chcę upiec ten sernik i mam takie pytanie czym mogę zastąpić rum? Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agato, rum można zastąpić likierem np. amaretto, lub wódką czy odrobiną spirytusu z kilkoma kropelkami esencji zapachowej rumowej lub migdałowej, ewentualnie całkowicie zrezygnować z alkoholu i dać tylko zapach.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

      Usuń
    2. witam, sernik upieczony, miałam tylko problem z polewą: jak dodałam czekoladę, kawę i amaretto to z polewy zrobiła mi się gęsta masa którą ciężko mi było w ogóle wymieszać, uratowałam ją dolewając jeszcze śmietanki, ale zrobiły mi się wtedy grudki, mimo to dałam na sernik, który właśnie się chłodzi, co mogłam zrobić nie tak? pozdrawiam, Agata

      Usuń
    3. Pani Agatko, ciężko mi powiedzieć... może śmietana za bardzo zgęstniała przed dodaniem czekolady, a może to wina czekolady? Kilkakrotnie zdarzyło mi się, że czekolada, teoretycznie dobra gatunkowo, znanej firmy, po prostu mi się zwarzyła pod wpływem temperatury. Jeśli sernik przypadnie Pani do gustu i zechce Pani przygotować go ponownie, proponuję może użyć do polewy kuwertury, albo skusić się na polewę z tego przepisu? http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/07/rocznicowy-tort-i-samopoziomujaca-polewa.html
      Mam nadzieję, że mimo tej drobnej przeszkody ciasto będzie smaczne i ucieszy Pani podniebienie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Witam, ja i moja rodzina jesteśmy po spróbowaniu sernika i wszyscy zgodnie stwierdzili że jest pyszny. Rewelacyjny kawowy sernik. Co do polewy to mimo wszystko ładnie zastygła także wszystko dobrze się skończyło :) Sernik na pewno będę jeszcze nie raz piekła - z tą polewą bo jest pyszna. Polecam wszystkim. Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sernik jednak udał się pomimo problemów z polewą :)
      Dziękuję za polecenie i serdecznie pozdrawiam Panią i Rodzinę :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...