Lubię nowe smaki i ciekawe połączenia, dlatego smażąc
wątróbkę, w ramach eksperymentu, odebrałam jej część i przyrządziłam z
czereśniami, różowym winem i rozmarynem – pycha!
SKŁADNIKI: 3 wątróbki z
indyka mąka pszenna
do panierowania łyżka oleju duża garść
czerwonych czereśni suszony rozmaryn różowe
półwytrawne wino sól
WYKONANIE: Czereśnie
opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wątróbkę
opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić, ponakłuwać widelcem, obtoczyć w mące i
obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Do wątróbek
dodać czereśnie i rozmaryn, podlać niewielką ilością wina. Dusić kilka
minut pod przykryciem, a następnie odkryć i pozwolić aby wino odparowało. Przełożyć na
talerz i posolić do smaku.
Coś niespotykanie pysznego...
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa :)
Usuń