Wątróbka z czereśniami i rozmarynem
Lubię nowe smaki i ciekawe połączenia, dlatego smażąc
wątróbkę, w ramach eksperymentu, odebrałam jej część i przyrządziłam z
czereśniami, różowym winem i rozmarynem – pycha!
SKŁADNIKI:
3 wątróbki z
indyka
mąka pszenna
do panierowania
łyżka oleju
duża garść
czerwonych czereśni
suszony rozmaryn
różowe
półwytrawne wino
sól
WYKONANIE:
Czereśnie
opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki.
Wątróbkę
opłukać, dokładnie osuszyć, oczyścić, ponakłuwać widelcem, obtoczyć w mące i
obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Do wątróbek
dodać czereśnie i rozmaryn, podlać niewielką ilością wina.
Dusić kilka
minut pod przykryciem, a następnie odkryć i pozwolić aby wino odparowało.
Przełożyć na
talerz i posolić do smaku.
Coś niespotykanie pysznego...
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa :)
Usuń