Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem
Lato nam się troszkę spsuło, nie wiem jak Wam, ale mnie zdecydowanie nie odpowiada taka pogoda w sierpniu. W chłodne popołudnie lubię zjeść talerz rozgrzewającej zupy, najchętniej rosołu, ale że ten może się w końcu znudzić, dziś dla odmiany krem ziemniaczano-kalafiorowy z grzankami z żytniego chleba. Pyszka :)
SKŁADNIKI:
40 dag ziemniaków – waga po obraniu
40 dag kalafiora
łyżka sklarowanego masła
15 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) – startej na tarce o dużych oczkach
4 szklanki wody
3,5 dag serka topionego z serem pleśniowym
kopiasta łyżka posiekanego koperku
sól
biały pieprz
GRZANKI:
4 kromki chleba żytniego razowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Kalafior podzielić na różyczki, dobrze opłukać, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w zakwaszonej wodzie.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i włoszczyznę, powoli smażyć kilka minut.
Dodać kalafiora, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut.
Dodać serki topione, lekko przestudzić i zmiksować dodając posiekany koperek.
Ponownie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Chleb pokroić w małą kostkę, smażyć na suchej patelni aż zacznie lekko twardnieć, polać oliwą z oliwek i smażyć jeszcze chwilkę, przesypać do miseczki aby grzanki wystygły.
na pewno pyszna zupa
OdpowiedzUsuńDomownikom i mnie bardzo smakowała :)
UsuńZiemniaki i kalafior to bardzo dobre połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie do akcji, już pędzę po banerek :)
UsuńSuper, zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;)
UsuńJak ja lubię takie zupy:)zapisuję
OdpowiedzUsuń