czwartek, 21 sierpnia 2014

Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem




Lato nam się troszkę spsuło, nie wiem jak Wam, ale mnie zdecydowanie nie odpowiada taka pogoda w sierpniu. W chłodne popołudnie lubię zjeść talerz rozgrzewającej zupy, najchętniej rosołu, ale że ten może się w końcu znudzić, dziś dla odmiany krem ziemniaczano-kalafiorowy z grzankami z żytniego chleba. Pyszka :)



SKŁADNIKI:
40 dag ziemniaków – waga po obraniu
40 dag kalafiora
łyżka sklarowanego masła
15 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) – startej na tarce o dużych oczkach
4 szklanki wody
3,5 dag serka topionego z serem pleśniowym
kopiasta łyżka posiekanego koperku
sól
biały pieprz


GRZANKI:
4 kromki chleba żytniego razowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek



WYKONANIE:
Kalafior podzielić na różyczki, dobrze opłukać, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w zakwaszonej wodzie.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i włoszczyznę, powoli smażyć kilka minut.
Dodać kalafiora, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut.
Dodać serki topione, lekko przestudzić i zmiksować dodając posiekany koperek.
Ponownie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Chleb pokroić w małą kostkę, smażyć na suchej patelni aż zacznie lekko twardnieć, polać oliwą z oliwek i smażyć jeszcze chwilkę, przesypać do miseczki aby grzanki wystygły.











Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

6 komentarzy:

  1. na pewno pyszna zupa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki i kalafior to bardzo dobre połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie do akcji, już pędzę po banerek :)

      Usuń
    2. Super, zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;)

      Usuń
  3. Jak ja lubię takie zupy:)zapisuję

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...