Jajko zapiekane na fasoli w pomidorowym sosie
Czerwona
fasola w pikantnym pomidorowym sosie, żółty ser i szpinak, a to wszystko
zapieczone pod sadzonym jajem – pycha! Mąż był zachwycony pomimo, że żółtko ścięło się ciut za mocno.
Powinnam chyba utworzyć nową etykietę i nazwać ją "pysznie i do syta" :)
SOS:
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 cebula
cukrowa
1 ząbek
czosnku
1/2 czerwonej
papryki
2 pomidory
sól
pieprz
chili
oregano
PONADTO:
10 dag
siekanego mrożonego szpinaku
1 puszka 400
g czerwonej fasoli
2 łyżki
kwaśnej śmietany 18%
8 dag
żółtego ostrego sera – u mnie gouda
4 jajka
masło do
wysmarowania foremek
WYKONANIE: Szpinak
rozmrozić, odcisnąć z wody.
Fasolę
przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.
Żółty ser
zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Pomidory
umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
W rondelku
rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3
minuty.
Dodać
pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić.
Sos
wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku.
Naczynka
żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową.
W masę
wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku.
W każdym
naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko.
Piec w
temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie.
Przed
podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Bardzo apetycznie wyglądające danie:-)
OdpowiedzUsuń