Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką
Przepis
znalazłam na forum cincin, a że zaintrygowała mnie kukurydziana skorupka,
postanowiłam go wypróbować. Ponieważ nie mam zwyczaju dzielić się przepisami na
potrawy, których nie skosztuję, pomimo diety skusiłam się niewielki kawałeczek.
Ciasto jest zwarte i wilgotne, a skorupka chrupiąca, przynajmniej w dniu
upieczenia, i ciekawie kontrastuje smakowo ze słodkim spodem i winnymi
jabłkami. Zdecydowanie opowiadam się za stosowaniem masła do wypieków, ale tym
razem użyłam margaryny i troszkę żałuję, bo moim zdaniem, z masłem ciasto
byłoby smaczniejsze. Zamiast świeżej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
dodałam pomarańczową kandyzowaną,
okazało się to dobrym pomysłem. Jeśli skusicie się na wypróbowanie przepisu,
musicie dobrze naostrzyć nóż, żeby bez problemu przekroić skorupkę J
CIASTO:
około 50 dag
twardych, winnych jabłek
sok z
cytryny do ich skropienia
10 dag
miękkiej margaryny
3/4 szklanki
cukru
4 jajka
rozmiar L
10 dag mąki
pszennej - użyłam typ 650
10 dag mąki
ziemniaczanej
szczypta
soli
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
5 dag
kandyzowanej skórki pomarańczowej
MASA
PŁATKOWA:
8 dag margaryny
1/4 szklanki
cukru
6 łyżek
śmietany 18% do zup
10 dag
śniadaniowych płatków kukurydzianych
DODATKOWO:
tłuszcz i
bułka tarta do formy
awaryjnie
odrobina mleka – gdyby ciasto było za gęste
WYKONANIE:
Jabłka umyć,
osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 16 cząstek i skropić
sokiem z cytryny.
Tortownicę o
średnicy 26 cm z kominem wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Miękką
margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
Miksując
dodawać po jednym jajku na zmianę z porcjami przesianej mąki.
Na koniec
wymieszać ze skórką pomarańczową.
Ciasto
przełożyć do przygotowanej tortownicy, wierzch obłożyć szesnastkami jabłek.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut – powinno być widać, że ciasto już
nie jest surowe.
Kilka minut
przed końcem pieczenia przygotować skorupkę.
Margarynę
rozpuścić w rondelku, dodać cukier i śmietanę.
Mieszając
podgrzewać, aż cukier się rozpuści, dodać płatki kukurydziane i dokładnie
wymieszać.
Tortownicę
wyjąć z piekarnika i rozłożyć na wierzchu masę kukurydzianą.
Ponownie
wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)