Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową bezą
Dzisiaj miałam podzielić się z Wami przepisem na lody kajmakowe, ale przyszło mi do głowy, że to głupie - lody na powitanie jesieni? I to przy tak paskudnej pogodzie? Zdecydowanie nie pasują.
Dlatego zamiast lodów będzie ciasto - pyszne, łatwe
do wykonania i szybkie do zjedzenia. Piekłam je już dwukrotnie, raz z
margaryną, a raz a masłem, i zdecydowanie polecam do niego masło.
CIASTO:
10 dag
miękkiego masła
6 dag cukru
pudru
3 żółtka
około 1/4
szklanki mleka
15 dag mąki
pszennej
5 dag mąki
kukurydzianej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
około 30 dag
śliwek węgierek
BEZA:
3 białka
szczypta
soli
10 dag cukru
kryształu
7 dag
wiórków kokosowych
DODATKOWO:
tłuszcz i
bułka tarta do tortownicy
WYKONANIE:
Tortownicę o
średnicy 21-24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja natłuściłam tylko
boki, spód wyłożyłam papierem do pieczenia).
Śliwki umyć,
osuszyć, przekroić w poprzek na pół i usunąć pestki.
Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić
żółtka od białek.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Miękkie
masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać po jednym żółtku.
Na
mniejszych obrotach dodać obie przesiane z proszkiem mąki i mleko.
Ciasto
powinno być dość gęste.
Masę wyłożyć
do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do góry,
lekko wpychając je w masę.
Piec 20
minut.
Na około 5
minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodawać cukier miksując, aż
całkiem się rozpuści, a piana stanie bardzo sztywna i lśniąca.
Na koniec
dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na gorące,
wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć bezę i ponownie wstawić foremkę do
piekarnika.
Piec jeszcze
20-30 minut, w zależności od średnicy tortownicy, do zrumienienia wierzchu.
Takie proste ciasta są najlepsze! Pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńMmm, idealne na powitanie jesieni :)
OdpowiedzUsuń