Dzisiaj miałam podzielić się z Wami przepisem na lody kajmakowe, ale przyszło mi do głowy, że to głupie - lody na powitanie jesieni? I to przy tak paskudnej pogodzie? Zdecydowanie nie pasują. Dlatego zamiast lodów będzie ciasto - pyszne, łatwe
do wykonania i szybkie do zjedzenia. Piekłam je już dwukrotnie, raz z
margaryną, a raz a masłem, i zdecydowanie polecam do niego masło.
CIASTO: 10 dag
miękkiego masła 6 dag cukru
pudru 3 żółtka około 1/4
szklanki mleka 15 dag mąki
pszennej 5 dag mąki
kukurydzianej 1 łyżeczka
proszku do pieczenia około 30 dag
śliwek węgierek BEZA: 3 białka szczypta
soli 10 dag cukru
kryształu 7 dag
wiórków kokosowych DODATKOWO: tłuszcz i
bułka tarta do tortownicy
WYKONANIE: Tortownicę o
średnicy 21-24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja natłuściłam tylko
boki, spód wyłożyłam papierem do pieczenia). Śliwki umyć,
osuszyć, przekroić w poprzek na pół i usunąć pestki. Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić
żółtka od białek. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu). Miękkie
masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać po jednym żółtku. Na
mniejszych obrotach dodać obie przesiane z proszkiem mąki i mleko. Ciasto
powinno być dość gęste. Masę wyłożyć
do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki przecięciem do góry,
lekko wpychając je w masę. Piec 20
minut. Na około 5
minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodawać cukier miksując, aż
całkiem się rozpuści, a piana stanie bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec
dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Na gorące,
wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć bezę i ponownie wstawić foremkę do
piekarnika. Piec jeszcze
20-30 minut, w zależności od średnicy tortownicy, do zrumienienia wierzchu.
Takie proste ciasta są najlepsze! Pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńMmm, idealne na powitanie jesieni :)
OdpowiedzUsuń