czwartek, 18 września 2014

Pomidory faszerowane sałatką z makreli



Nasze niedzielne śniadanie. Mąż był zaskoczony, że w pomidorze może się zmieścić tyle różności, i że całość może być tak pyszna. Danie szybkie w przygotowaniu, miłe dla oka i przyjemne dla podniebienia :) 




Kilka pomidorów – ilość zależna od ich wielkości
SAŁATKA:
1 średnia wędzona makrela
1/4 czerwonej papryki
1/4 białej papryki
3 jajka
mała cebulka cukrowa
kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
sól
pieprz
2 łyżki majonezu


WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kosteczkę.
Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony ogonków, delikatnie wydrążyć łyżeczką miąższ (można go wykorzystać do innej potrawy).
Mięso ryby oddzielić od kręgosłupa, dokładnie oczyścić z ości, podzielić na kawałki.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i opłukany koperek posiekać.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wnętrza pomidorów oprószyć solą, wypełnić sałatką ugniatając ją łyżeczką.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...