Kotlety szynkowo serowe w pekince
Pomysł na te kotlety znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, bo wiele ich przeglądam. Wyszły na tyle smaczne, że z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Ale nastepnym razem do każdego kotleta dam nie jednego, ale dwa-trzy liście kapusty, będzie bardziej wyczuwalna, a same kotlety nie tak płaskie.
SKŁADNIKI:
4 duże
liście kapusty pekińskiej
sól
4 plastry
żółtego sera – u mnie tylżycki
4 plastry
szynki konserwowej
łyżka
posiekanej natki pietruszki
2 jajka
mąka pszenna
do panierowania
bułka tarta
do panierowania
olej do smażenia
WYKONANIE:
Liście
kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce,
odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce.
Na każdym
liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki.
Liście
złożyć jak krokiety (na zdjęciu).
Panierować
kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Smażyć na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z
ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.
OOoo wyjątkowe kotleciki ;) zapraszam na KOTLETY SIEKANE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kotlety-siekane-z-cukinia-i-pieczarkami.html
Dziękuję :)
Usuń