środa, 24 września 2014

Kotlety szynkowo serowe w pekince



Pomysł na te kotlety znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, bo wiele ich przeglądam. Wyszły na tyle smaczne, że z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Ale nastepnym razem do każdego kotleta dam nie jednego, ale dwa-trzy liście kapusty, będzie bardziej wyczuwalna, a same kotlety nie tak płaskie.



SKŁADNIKI:
4 duże liście kapusty pekińskiej
sól
4 plastry żółtego sera – u mnie tylżycki
4 plastry szynki konserwowej
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia



WYKONANIE:
Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce, odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce.
Na każdym liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki.
Liście złożyć jak krokiety (na zdjęciu).
Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.










2 komentarze:

  1. OOoo wyjątkowe kotleciki ;) zapraszam na KOTLETY SIEKANE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kotlety-siekane-z-cukinia-i-pieczarkami.html

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...