Kiedy przygotowywałam to danie, mąż stał przy mnie w kuchni, kręcił głową i jak mantrę powtarzał: to nie może smakować, to na pewno nie będzie smakowało... A jednak smakowało i to bardzo. Dla córki, zamiast schabu, musiałam tradycyjnie dać pierś kurczaka, i też było smacznie :)
Przepis podpatrzony w "Kulinarnych inspiracjach" Kamisa.
SKŁADNIKI: 6 kotletów
ze schabu środkowego 2 łyżki
oleju DO
PANIEROWANIA: 2 łyżki mąki
pszennej 1/2 łyżeczki
soli łyżeczka
słodkiej sproszkowanej papryki duża
szczypta świeżo zmielonego pieprzu PONADTO: duża
czerwona cebula 15 dag pieczarek 1 duże
kwaśne jabłko 150 ml
białego wytrawnego wina – u mnie domowe z jabłek 200 ml
śmietanki kremówki 30% szałwia tymianek rozmaryn granulowany
czosnek
WYKONANIE: Cebulę
obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Pieczarki
oczyścić, pokroić w grube plastry. Jabłko umyć,
nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę
przekroić na pół. Mięso
opłukać, osuszyć, delikatnie rozklepać tłuczkiem. Opanierować
w mieszance mąki i przypraw, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na
rumiano, odłożyć na talerzyk. Na tą sama
patelnię wrzucić cebulę, jabłko i pieczarki, obsmażyć aż zaczną się rumienić. Wlać wino i
kremówkę, dodać szałwię, tymianek, rozmaryn i czosnek granulowany, delikatnie
zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć
obsmażone wcześniej mięso i smażyć razem około 10 minut, aż mięso zmięknie, a
sos się zredukuje.
Super:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń