Schab z jabłkami i pieczarkami
Kiedy przygotowywałam to danie, mąż stał przy mnie w kuchni, kręcił głową i jak mantrę powtarzał: to nie może smakować, to na pewno nie będzie smakowało...
A jednak smakowało i to bardzo. Dla córki, zamiast schabu, musiałam tradycyjnie dać pierś kurczaka, i też było smacznie :)
Przepis podpatrzony w "Kulinarnych inspiracjach" Kamisa.
SKŁADNIKI:
6 kotletów
ze schabu środkowego
2 łyżki
oleju
DO
PANIEROWANIA:
2 łyżki mąki
pszennej
1/2 łyżeczki
soli
łyżeczka
słodkiej sproszkowanej papryki
duża
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
PONADTO:
duża
czerwona cebula
15 dag pieczarek
1 duże
kwaśne jabłko
150 ml
białego wytrawnego wina – u mnie domowe z jabłek
200 ml
śmietanki kremówki 30%
szałwia
tymianek
rozmaryn
granulowany
czosnek
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, pokroić w ćwierć plasterki.
Pieczarki
oczyścić, pokroić w grube plastry.
Jabłko umyć,
nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę
przekroić na pół.
Mięso
opłukać, osuszyć, delikatnie rozklepać tłuczkiem.
Opanierować
w mieszance mąki i przypraw, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na
rumiano, odłożyć na talerzyk.
Na tą sama
patelnię wrzucić cebulę, jabłko i pieczarki, obsmażyć aż zaczną się rumienić.
Wlać wino i
kremówkę, dodać szałwię, tymianek, rozmaryn i czosnek granulowany, delikatnie
zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Włożyć
obsmażone wcześniej mięso i smażyć razem około 10 minut, aż mięso zmięknie, a
sos się zredukuje.
Super:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń