wtorek, 16 września 2014

Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami



Z potrzeby wykorzystania reszty masy kajmakowej wymyśliłam sobie takie ciasto z jesiennymi owocami i migdałową posypką.



SKŁADNIKI:
3 jajka rozmiar L
2 łyżki soku z cytryny
12 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag gotowej masy kajmakowej z puszki
7 dag masła
20 dag śliwek węgierek
1 twarde winne jabłko
2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
masło i bułka tarta do formy


WYKONANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło z masą kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić.
Owoce umyć, osuszyć.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Białka ubić na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane mąkę i sok z cytryny.
Na koniec wymieszać z wystudzonym kajmakiem.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do góry).
Wierzch posypać słupkami migdałowymi.
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.











2 komentarze:

  1. Kajmak ze śliwkami a do tego migdały? niebo w gębie! :))) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Joasiu, dla mnie każdy ze składników pojedynczo jest rewelacyjny, a zebrane wszystkie razem - połączenie idealne :))

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...