Z potrzeby
wykorzystania reszty masy kajmakowej wymyśliłam sobie takie ciasto z jesiennymi
owocami i migdałową posypką.
SKŁADNIKI: 3 jajka
rozmiar L 2 łyżki soku
z cytryny 12 dag mąki
pszennej 6 dag mąki
ziemniaczanej 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 20 dag
gotowej masy kajmakowej z puszki 7 dag masła 20 dag
śliwek węgierek 1 twarde
winne jabłko 2 łyżki
migdałów pokrojonych w słupki masło i
bułka tarta do formy
WYKONANIE: Tortownicę o
średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko
boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Masło z masą
kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Owoce umyć,
osuszyć. Śliwki
przekroić na pół, usunąć pestki. Jabłko obrać
ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki. Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Białka ubić
na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane
mąkę i sok z cytryny. Na koniec
wymieszać z wystudzonym kajmakiem. Masę przelać
do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do
góry). Wierzch
posypać słupkami migdałowymi. Piec 35-40
minut do suchego patyczka.
Kajmak ze śliwkami a do tego migdały? niebo w gębie! :))) Pychota :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Joasiu, dla mnie każdy ze składników pojedynczo jest rewelacyjny, a zebrane wszystkie razem - połączenie idealne :))
Usuń