Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami
Z potrzeby
wykorzystania reszty masy kajmakowej wymyśliłam sobie takie ciasto z jesiennymi
owocami i migdałową posypką.
SKŁADNIKI:
3 jajka
rozmiar L
2 łyżki soku
z cytryny
12 dag mąki
pszennej
6 dag mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
20 dag
gotowej masy kajmakowej z puszki
7 dag masła
20 dag
śliwek węgierek
1 twarde
winne jabłko
2 łyżki
migdałów pokrojonych w słupki
masło i
bułka tarta do formy
WYKONANIE:
Tortownicę o
średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko
boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło z masą
kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić.
Owoce umyć,
osuszyć.
Śliwki
przekroić na pół, usunąć pestki.
Jabłko obrać
ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki.
Obie mąki
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Białka ubić
na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane
mąkę i sok z cytryny.
Na koniec
wymieszać z wystudzonym kajmakiem.
Masę przelać
do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do
góry).
Wierzch
posypać słupkami migdałowymi.
Piec 35-40
minut do suchego patyczka.
Kajmak ze śliwkami a do tego migdały? niebo w gębie! :))) Pychota :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Joasiu, dla mnie każdy ze składników pojedynczo jest rewelacyjny, a zebrane wszystkie razem - połączenie idealne :))
Usuń