Naleśniki z twarożkiem, musem jabłkowym i borówkami
Naleśniki lubią chyba wszyscy... w każdym razie moi domownicy na pewno. Tym razem podałam im je na słodko, z jabłkowym musem, słodkim twarożkiem i borówką amerykańską, pycha :)
NALEŚNIKI:
2 szklanki
mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta
soli
około 2
szklanek mleka
ewentualnie
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1-2 łyżki
oleju do smażenia
NADZIENIE:
50 dag
białego sera półtłustego
2-3 łyżki
śmietany
łyżeczka
cukru wanilinowego
cukier do
smaku
mus jabłkowy
– u mnie z antonówek
25 dag
borówki amerykańskiej
WYKONANIE:
NALEŚNIKI:
Mąkę
przesiać do miski, dodać sól i jajko.
Dolewając
stopniowo 1,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić
ciasto na 20 minut.
Po tym
czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko
do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto
powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest
jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do
miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię
każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć
naleśniki z obu stron.
Usmażone
naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
NADZIENIE:
Borówki
opłukać, dokładnie osączyć z wody.
Twaróg
rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną.
Przestudzone
naleśniki posmarować masą twarogową i musem jabłkowym, posypać borówkami i
złożyć „w chusteczkę”.
Edytko jakie pyszności :-) uwielbiam naleśniki a twoje prezentują się smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuń