Czerwona
fasola w pikantnym pomidorowym sosie, żółty ser i szpinak, a to wszystko
zapieczone pod sadzonym jajem – pycha! Mąż był zachwycony pomimo, że żółtko ścięło się ciut za mocno.
Powinnam chyba utworzyć nową etykietę i nazwać ją "pysznie i do syta" :)
SOS: 2 łyżki
oleju rzepakowego 1 cebula
cukrowa 1 ząbek
czosnku 1/2 czerwonej
papryki 2 pomidory sól pieprz chili oregano
PONADTO: 10 dag
siekanego mrożonego szpinaku 1 puszka 400
g czerwonej fasoli 2 łyżki
kwaśnej śmietany 18% 8 dag
żółtego ostrego sera – u mnie gouda 4 jajka masło do
wysmarowania foremek
WYKONANIE: Szpinak
rozmrozić, odcisnąć z wody. Fasolę
przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Żółty ser
zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidory
umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę
umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę. Cebulę i
czosnek obrać, posiekać. W rondelku
rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3
minuty. Dodać
pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu. Doprawić do
smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić. Sos
wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku. Naczynka
żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową. W masę
wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku. W każdym
naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko. Piec w
temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie. Przed
podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Bardzo apetycznie wyglądające danie:-)
OdpowiedzUsuń