sobota, 2 sierpnia 2014

Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami



W tym roku na urodziny Mamy nie przygotowałam tradycyjnego tortu, tylko trzy różne ciasta. Jednym z nich było „Ciasto pomysłowe”, na które przepis znalazłam TUTAJ.
Nie powiem, że poszło jak z płatka, być może miałam gorszy dzień do wypieków? Ciasto połamało się podczas krojenia i przenoszenia blatów, co doskonale widać na zdjęciach, ale z powodzeniem dało się to zamaskować masą agrestową i pierniczkami. Ostatecznie wyszło dość zbite, wilgotne i ciężkawe, ale bardzo, bardzo smaczne, zaś masa nadała mu lekkości. Bardzo dziękuję autorce za fajny przepis J

Podczas robienia zdjęć panował potworny upał, więc wyjęte z lodówki ciasto niestety zarosiało.


CIASTO:
25 dag mąki pszennej
20 dag cukru
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
200 ml coca coli
2 jajka rozmiar L
75 ml mleka
KREM:
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1 litr + 1 szklanka wody
2 galaretki agrestowe
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
20 dag pierniczków w czekoladzie nadziewanych marmoladą wieloowocową
10 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki



WYKONANIE:
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
CIASTO:
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól, wymieszać.
Do przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać.
Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły.
Ciasto przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
MASA AGRESTOWA:
Zagotować litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę.
Odstawić z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.
Masło ubić z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem.
NASTĘPNIE:
Połową masy przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch.
Pierniczki pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu.
Czekoladę połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na pierniczki tworząc esy-floresy.
Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.















9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda to ciasto ,z pewnością jest pyszne.Wykonam go na chrzciny wnusia,dziękuję za przepis-pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło, proszę dać znać jak się udało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dam szansę coli pod postacią ciasta :D pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :) Z agrestem musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mogę umieścić zdjęcie w albumie z przepisami czytelników?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy budyń gotować na wodzie a galaretkę rozrobić czy tylko wsypać w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń ugotować na wodzie, a następnie wsypać do niego galaretkę w proszku

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...