Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami
W tym roku
na urodziny Mamy nie przygotowałam tradycyjnego tortu, tylko trzy różne ciasta.
Jednym z nich było „Ciasto pomysłowe”, na które przepis znalazłam TUTAJ.
Nie powiem,
że poszło jak z płatka, być może miałam gorszy dzień do wypieków? Ciasto połamało
się podczas krojenia i przenoszenia blatów, co doskonale widać na zdjęciach,
ale z powodzeniem dało się to zamaskować masą agrestową i pierniczkami.
Ostatecznie wyszło dość zbite, wilgotne i ciężkawe, ale bardzo, bardzo smaczne,
zaś masa nadała mu lekkości. Bardzo dziękuję autorce za fajny przepis J
Podczas robienia zdjęć panował potworny upał, więc wyjęte z lodówki ciasto niestety zarosiało.
CIASTO:
25 dag mąki
pszennej
20 dag cukru
3 łyżki
ciemnego kakao
szczypta
soli
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
25 dag masła
200 ml coca
coli
2 jajka
rozmiar L
75 ml mleka
KREM:
3 opakowania
budyniu śmietankowego bez cukru
1 litr + 1
szklanka wody
2 galaretki
agrestowe
20 dag masła
4 łyżki
cukru pudru
DODATKOWO:
20 dag
pierniczków w czekoladzie nadziewanych marmoladą wieloowocową
10 dag
gorzkiej czekolady
4 łyżki
śmietanki kremówki
WYKONANIE:
Blaszkę o
wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić
i przestudzić.
Piekarnik rozgrzać
do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
CIASTO:
Do jednej
miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól,
wymieszać.
Do
przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać.
Składniki
płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły.
Ciasto
przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Wystudzić i
przekroić wzdłuż na dwa blaty.
MASA
AGRESTOWA:
Zagotować
litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić
do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę.
Odstawić z
palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.
Masło ubić z
cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem.
NASTĘPNIE:
Połową masy
przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch.
Pierniczki
pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu.
Czekoladę
połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na
pierniczki tworząc esy-floresy.
Ciasto
odstawić do lodówki na kilka godzin.
Pięknie wygląda to ciasto ,z pewnością jest pyszne.Wykonam go na chrzciny wnusia,dziękuję za przepis-pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, proszę dać znać jak się udało. Pozdrawiam :)
UsuńDam szansę coli pod postacią ciasta :D pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i smacznego :)
UsuńMmm, wygląda wspaniale :) Z agrestem musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńczy mogę umieścić zdjęcie w albumie z przepisami czytelników?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :)
UsuńCzy budyń gotować na wodzie a galaretkę rozrobić czy tylko wsypać w proszku?
OdpowiedzUsuńBudyń ugotować na wodzie, a następnie wsypać do niego galaretkę w proszku
Usuń