W tym roku
na urodziny Mamy nie przygotowałam tradycyjnego tortu, tylko trzy różne ciasta.
Jednym z nich było „Ciasto pomysłowe”, na które przepis znalazłam TUTAJ. Nie powiem,
że poszło jak z płatka, być może miałam gorszy dzień do wypieków? Ciasto połamało
się podczas krojenia i przenoszenia blatów, co doskonale widać na zdjęciach,
ale z powodzeniem dało się to zamaskować masą agrestową i pierniczkami.
Ostatecznie wyszło dość zbite, wilgotne i ciężkawe, ale bardzo, bardzo smaczne,
zaś masa nadała mu lekkości. Bardzo dziękuję autorce za fajny przepis J
Podczas robienia zdjęć panował potworny upał, więc wyjęte z lodówki ciasto niestety zarosiało.
CIASTO: 25 dag mąki
pszennej 20 dag cukru 3 łyżki
ciemnego kakao szczypta
soli 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 25 dag masła 200 ml coca
coli 2 jajka
rozmiar L 75 ml mleka KREM: 3 opakowania
budyniu śmietankowego bez cukru 1 litr + 1
szklanka wody 2 galaretki
agrestowe 20 dag masła 4 łyżki
cukru pudru DODATKOWO: 20 dag
pierniczków w czekoladzie nadziewanych marmoladą wieloowocową 10 dag
gorzkiej czekolady 4 łyżki
śmietanki kremówki
WYKONANIE: Blaszkę o
wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło stopić
i przestudzić. Piekarnik rozgrzać
do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu). CIASTO: Do jednej
miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól,
wymieszać. Do
przestudzonego masła dodać jajka, mleko i coca colę, wymieszać. Składniki
płynne dodać do składników sypkich, wymieszać trzepaczką, aby się połączyły. Ciasto
przelać do blaszki, piec 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i
przekroić wzdłuż na dwa blaty. MASA
AGRESTOWA: Zagotować
litr wody, na wrzątek wlać rozrobiony w szklance wody budyń, mieszając doprowadzić
do wrzenia i gotować jeszcze chwilkę. Odstawić z
palnika, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Masło ubić z
cukrem pudrem, a następnie z dodawanym po łyżce budyniem. NASTĘPNIE: Połową masy
przełożyć blaty ciasta, pozostałą masę wylać na wierzch. Pierniczki
pokroić w kosteczkę i rozsypać po wierzchu. Czekoladę
połamać w kawałeczki, dodać kremówkę i stopić w kąpieli wodnej, wylać na
pierniczki tworząc esy-floresy. Ciasto
odstawić do lodówki na kilka godzin.
Pięknie wygląda to ciasto ,z pewnością jest pyszne.Wykonam go na chrzciny wnusia,dziękuję za przepis-pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, proszę dać znać jak się udało. Pozdrawiam :)
UsuńDam szansę coli pod postacią ciasta :D pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i smacznego :)
UsuńMmm, wygląda wspaniale :) Z agrestem musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńczy mogę umieścić zdjęcie w albumie z przepisami czytelników?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :)
UsuńCzy budyń gotować na wodzie a galaretkę rozrobić czy tylko wsypać w proszku?
OdpowiedzUsuńBudyń ugotować na wodzie, a następnie wsypać do niego galaretkę w proszku
Usuń