sobota, 2 sierpnia 2014

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem



Dużo szybsza, a przede wszystkim mniej kaloryczna wersja tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami.
Słodkość dania zależy od słodkości jabłek. Oczywiście można je dosłodzić i użyć zwykłego serka wiejskiego, albo śmietanki, ale wtedy już nie będzie takie niskokaloryczne. W tej wersji ma mniej niż 300 kcal i można je potraktować jako lekkie danie obiadowe, albo podzielić na pół i podać jako deser.



SKŁADNIKI:
1 duże twarde i słodkie jabłko
1 łyżeczka sklarowanego masła
10 dag ugotowanego ryżu (można wykorzystać wczorajszy)
3 łyżeczki serka wiejskiego – u mnie light
przyprawa w młynku do dań słodkich, skład: cukier, skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy


WYKONANIE:
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wrzucić je na rozgrzane masło i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać ugotowany ryż – jeśli jest zbyt suchy, podlać niewielką ilością wody.
Wymieszać i zagrzać razem.
Wyłożyć na talerz, oprószyć przyprawą, na wierzch wyłożyć serek wiejski.



2 komentarze:

  1. Skorzystałam z Twojego przepisu na ten deser, ryż zamieniłam na kaszę jaglaną. Wyszło bardzo smacznie. Polecam, bo u mnie ten deser przyjął się na stałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętem, pamiętam to śliczne naczynko z Twoim deserem, które mnie zachwyciło :) Pomysł z kaszą jaglaną przedni, przypomniałaś mi, że miałam go wypróbować :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...