Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem
Dużo szybsza,
a przede wszystkim mniej kaloryczna wersja tradycyjnego ryżu zapiekanego z
jabłkami.
Słodkość
dania zależy od słodkości jabłek. Oczywiście można je dosłodzić i użyć zwykłego
serka wiejskiego, albo śmietanki, ale wtedy już nie będzie takie
niskokaloryczne. W tej wersji ma mniej niż 300 kcal i można je potraktować jako
lekkie danie obiadowe, albo podzielić na pół i podać jako deser.
SKŁADNIKI:
1 duże
twarde i słodkie jabłko
1 łyżeczka
sklarowanego masła
10 dag
ugotowanego ryżu (można wykorzystać wczorajszy)
3 łyżeczki
serka wiejskiego – u mnie light
przyprawa w
młynku do dań słodkich, skład: cukier,
skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy
WYKONANIE:
Jabłko umyć,
obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wrzucić je
na rozgrzane masło i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać
ugotowany ryż – jeśli jest zbyt suchy, podlać niewielką ilością wody.
Wymieszać i
zagrzać razem.
Wyłożyć na
talerz, oprószyć przyprawą, na wierzch wyłożyć serek wiejski.
Skorzystałam z Twojego przepisu na ten deser, ryż zamieniłam na kaszę jaglaną. Wyszło bardzo smacznie. Polecam, bo u mnie ten deser przyjął się na stałe.
OdpowiedzUsuńPamiętem, pamiętam to śliczne naczynko z Twoim deserem, które mnie zachwyciło :) Pomysł z kaszą jaglaną przedni, przypomniałaś mi, że miałam go wypróbować :)
Usuń