Dużo szybsza,
a przede wszystkim mniej kaloryczna wersja tradycyjnego ryżu zapiekanego z
jabłkami. Słodkość
dania zależy od słodkości jabłek. Oczywiście można je dosłodzić i użyć zwykłego
serka wiejskiego, albo śmietanki, ale wtedy już nie będzie takie
niskokaloryczne. W tej wersji ma mniej niż 300 kcal i można je potraktować jako
lekkie danie obiadowe, albo podzielić na pół i podać jako deser.
SKŁADNIKI: 1 duże
twarde i słodkie jabłko 1 łyżeczka
sklarowanego masła 10 dag
ugotowanego ryżu (można wykorzystać wczorajszy) 3 łyżeczki
serka wiejskiego – u mnie light przyprawa w
młynku do dań słodkich, skład: cukier,
skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy
WYKONANIE: Jabłko umyć,
obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić je
na rozgrzane masło i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać
ugotowany ryż – jeśli jest zbyt suchy, podlać niewielką ilością wody. Wymieszać i
zagrzać razem. Wyłożyć na
talerz, oprószyć przyprawą, na wierzch wyłożyć serek wiejski.
Skorzystałam z Twojego przepisu na ten deser, ryż zamieniłam na kaszę jaglaną. Wyszło bardzo smacznie. Polecam, bo u mnie ten deser przyjął się na stałe.
Pamiętem, pamiętam to śliczne naczynko z Twoim deserem, które mnie zachwyciło :) Pomysł z kaszą jaglaną przedni, przypomniałaś mi, że miałam go wypróbować :)
Skorzystałam z Twojego przepisu na ten deser, ryż zamieniłam na kaszę jaglaną. Wyszło bardzo smacznie. Polecam, bo u mnie ten deser przyjął się na stałe.
OdpowiedzUsuńPamiętem, pamiętam to śliczne naczynko z Twoim deserem, które mnie zachwyciło :) Pomysł z kaszą jaglaną przedni, przypomniałaś mi, że miałam go wypróbować :)
Usuń