Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
Dzisiaj ciasto według przepisu bardzo popularnego w sieci. Kiedyś upiekłam je w wersji oryginalnej, z malinami (KLIK), tym razem jednak zamiast malin użyłam czerwonych porzeczek, których kwaśny smak wspaniale kontrastował ze słodyczą pianki. Obie wersje pyszne :)
CIASTO:
2,5 szklanki
mąki pszennej typ 650
25 dag masła
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
cukru pudru
5 żółtek
PIANKA:
5 białek
szczypta
soli
1 szklanka
cukru
16 g cukru
wanilinowego
2 opakowania
budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki
oleju rzepakowego
DODATKOWO:
35 dag
czerwonych porzeczek
cukier puder
do posypania
WYKONANIE:
Porzeczki
opłukać, dokładnie osuszyć, obrać z szypułek.
CIASTO:
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem,
dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić je
na dwie nierówne części i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem
zamarznąć.
Blaszkę o
wymiarach 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik
rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem (185-190 bez termo obiegu).
Większą
część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i
zapiec przez około 20 minut, wystudzić.
PIANKA:
Białka ubić
na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej
łyżce cukru i cukier wanilinowy.
Na małych
obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką
strużką olejem.
Pianę rozłożyć
na wystudzonym spodzie, posypać owocami.
Na wierzch
zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Piec w
temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu)przez około
30-40 minut.
Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto rewelacyjne zarówno w smaku i w swej prostocie :) robię już drugi raz, bo blacha jedna to za mało, zbyt szybko znika :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozytywną opinię i przypomnienie o tym cieście :) Porzeczki już dojrzewają, pora znów je upiec :)
UsuńA co jak ja nie mam piekarnika z termoobiegiem...
OdpowiedzUsuńW opisie przygotowania jest podana w nawiasach temperatura, jaką należy ustawić w piekarniku bez termoobiegu.
UsuńCzy jest możliwość zastąpienia czymś budyniu? bo nie mam w domu
OdpowiedzUsuńBudyń to mieszanka mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i dodatków smakowo zapachowych. Gdybym musiała go czymś zastąpić, użyłabym mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej, tak mniej więcej po dwie łyżki, i oczywiście jakiegoś zapachu, cukru waniliowego, albo olejku. Nie próbowałam, ale chyba powinno się udać. Powodzenia :)
UsuńA zamiast porzeczki może być inny owoc np. truskawka ale mrozona..
OdpowiedzUsuńObawiam się, ze mrożone owoce dadzą za dużo wilgoci i ciasto nie wyjdzie jak trzeba.
Usuń