środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami




Dzisiaj ciasto według przepisu bardzo popularnego w sieci. Kiedyś upiekłam je w wersji oryginalnej, z malinami (KLIK), tym razem jednak zamiast malin użyłam czerwonych porzeczek, których kwaśny smak wspaniale kontrastował ze słodyczą pianki. Obie wersje pyszne :)



CIASTO:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
PIANKA:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
16 g cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
DODATKOWO:
35 dag czerwonych porzeczek
cukier puder do posypania



WYKONANIE:
Porzeczki opłukać, dokładnie osuszyć, obrać z szypułek.
CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części i włożyć do zamrażarki na kilka godzin – powinno całkiem zamarznąć.
Blaszkę o wymiarach 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termo obiegiem (185-190 bez termo obiegu).
Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno foremki, wyrównać i zapiec przez około 20 minut, wystudzić.
PIANKA:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodać po jednej łyżce cukru i cukier wanilinowy.
Na małych obrotach wymieszać z proszkiem budyniowym, a na koniec z wlewanym cienką strużką olejem.
Pianę rozłożyć na wystudzonym spodzie, posypać owocami.
Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu)przez około 30-40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.








6 komentarzy:

  1. Ciasto rewelacyjne zarówno w smaku i w swej prostocie :) robię już drugi raz, bo blacha jedna to za mało, zbyt szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozytywną opinię i przypomnienie o tym cieście :) Porzeczki już dojrzewają, pora znów je upiec :)

      Usuń
  2. A co jak ja nie mam piekarnika z termoobiegiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie przygotowania jest podana w nawiasach temperatura, jaką należy ustawić w piekarniku bez termoobiegu.

      Usuń
  3. Czy jest możliwość zastąpienia czymś budyniu? bo nie mam w domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń to mieszanka mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i dodatków smakowo zapachowych. Gdybym musiała go czymś zastąpić, użyłabym mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej, tak mniej więcej po dwie łyżki, i oczywiście jakiegoś zapachu, cukru waniliowego, albo olejku. Nie próbowałam, ale chyba powinno się udać. Powodzenia :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...