Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, zieloną soczewicą i kalafiorem
Zapiekankę
przygotowałam inspirując się przepisem Mniam1 z portalu gotujmy.pl. Przyznaję,
że pogoda akurat niezbyt odpowiednia na takie sycące danie, ale kiedy już miną upały, przepis będzie jak znalazł J
Zapiekanka
jest pyszna, na stałe wejdzie do mojego menu.
SKŁADNIKI:
200 g
ugotowanego makaronu kokardki – można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia
puszka zielonej
soczewicy (395 g)
250 g piersi
kurczaka
puszka
krojonych pomidorów pelati (400 g)
1 duża
cebula cukrowa
1 ząbek
czosnku
1 nieduży
kalafior
sól
świeżo
mielony pieprz
słodka
sproszkowana papryka
chili
ewentualnie
szczypta cukru
1-2 łyżki
oleju rzepakowego
125 g
mozzarelli w zalewie
natka
pietruszki do posypania
masło do
wysmarowania foremki
WYKONANIE:
Pierś
opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać.
Soczewicę
osączyć z zalewy, przepłukać wodą.
Mozzarellę
pokroić w plasterki.
Kalafior
oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni
rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor.
Dodać
pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty.
Dodać
osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.
Dołożyć
makaron i delikatnie wymieszać.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Foremkę do
zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem.
Makaron z
dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora,
przykryć folią aluminiową.
Piec 25
minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze
10 minut.
Przed
podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Fantastycznie wygląda zapiekanka. I ile zdrowia w środku :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) I na dodatek jest naprawdę smaczna :)
UsuńZjadła bym taką , wygląda extra :)
OdpowiedzUsuńMadziu, jest pyszna. Zrób jak będziesz miała okazję, nie pożałujesz :)
Usuń