wtorek, 5 sierpnia 2014

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, zieloną soczewicą i kalafiorem



Zapiekankę przygotowałam inspirując się przepisem Mniam1 z portalu gotujmy.pl. Przyznaję, że pogoda akurat niezbyt odpowiednia na takie sycące danie, ale kiedy już miną upały, przepis będzie jak znalazł  J

Zapiekanka jest pyszna, na stałe wejdzie do mojego menu.



SKŁADNIKI:
200 g ugotowanego makaronu kokardki – można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia
puszka zielonej soczewicy (395 g)
250 g piersi kurczaka
puszka krojonych pomidorów pelati  (400 g)
1 duża cebula cukrowa
1 ząbek czosnku
1 nieduży kalafior
sól
świeżo mielony pieprz
słodka sproszkowana papryka
chili
ewentualnie szczypta cukru
1-2 łyżki oleju rzepakowego
125 g mozzarelli w zalewie
natka pietruszki do posypania
masło do wysmarowania foremki



WYKONANIE:
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Soczewicę osączyć z zalewy, przepłukać  wodą.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor.
Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty.
Dodać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.
Dołożyć makaron i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Foremkę do zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem.
Makaron z dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora, przykryć folią aluminiową.
Piec 25 minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze 10 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.












4 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda zapiekanka. I ile zdrowia w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) I na dodatek jest naprawdę smaczna :)

      Usuń
  2. Zjadła bym taką , wygląda extra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, jest pyszna. Zrób jak będziesz miała okazję, nie pożałujesz :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...