Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, zieloną soczewicą i kalafiorem
Zapiekankę
przygotowałam inspirując się przepisem Mniam1 z portalu gotujmy.pl. Przyznaję,
że pogoda akurat niezbyt odpowiednia na takie sycące danie, ale kiedy już miną upały, przepis będzie jak znalazł J
Zapiekanka
jest pyszna, na stałe wejdzie do mojego menu.
SKŁADNIKI: 200 g
ugotowanego makaronu kokardki – można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia puszka zielonej
soczewicy (395 g) 250 g piersi
kurczaka puszka
krojonych pomidorów pelati (400 g) 1 duża
cebula cukrowa 1 ząbek
czosnku 1 nieduży
kalafior sól świeżo
mielony pieprz słodka
sproszkowana papryka chili ewentualnie
szczypta cukru 1-2 łyżki
oleju rzepakowego 125 g
mozzarelli w zalewie natka
pietruszki do posypania masło do
wysmarowania foremki
WYKONANIE: Pierś
opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i
czosnek obrać, posiekać. Soczewicę
osączyć z zalewy, przepłukać wodą. Mozzarellę
pokroić w plasterki. Kalafior
oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni
rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor. Dodać
pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty. Dodać
osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką. Dołożyć
makaron i delikatnie wymieszać. Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Foremkę do
zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem. Makaron z
dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora,
przykryć folią aluminiową. Piec 25
minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze
10 minut. Przed
podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Fantastycznie wygląda zapiekanka. I ile zdrowia w środku :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) I na dodatek jest naprawdę smaczna :)
UsuńZjadła bym taką , wygląda extra :)
OdpowiedzUsuńMadziu, jest pyszna. Zrób jak będziesz miała okazję, nie pożałujesz :)
Usuń