Bułeczki z makiem i kruszonką
Uwielbiam
takie „przytulane” bułeczki, bo mają dużo miękkiego miąższu, a te wyszły
wyjątkowo mięciutkie i puchate. Troszkę przesadziłam z ilością kruszonki, ale cóż
zrobić, ją również uwielbiam J
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki
pszennej typ 650
- 25 g
świeżych drożdży
- 100 ml
letniego mleka
- około 100 ml
letniej wody
- 2 jajka
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki
cukru
- 1 łyżeczka
domowego cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki
soli
KRUSZONKA:
- 10 dag mąki
pszennej typ 650
- 5 dag
zimnego masła
- 5 dag cukru
trzcinowego
DODATKOWO:
- 15 łyżeczek
gotowej masy makowej
- 1 jajko do
posmarowania wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę
przesiać.
Do dużego
kubeczka wkruszyć drożdże, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i połowę mleka,
rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia.
Masło
stopić, przestudzić.
Do mąki
dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty
zaczyn.
Stopniowo
dolewając wodę, wyrobić miękkie ciasto.
Dodać
rozpuszczone masło i wyrabiać nadal aż się wchłonie.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 15 części.
Każdą część
rozpłaszczyć ręką, nałożyć łyżeczkę masy makowej i dokładnie zalepić.
Bułeczki
ułożyć zlepieniem do spodu na blaszce (rozmiar 23x33 cm) wyłożonej papierem do
pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki
kruszonki rozetrzeć palcami.
Jajko
roztrzepać.
Wyrośnięte
bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z
termo obiegiem).
Pysznie wygladaja ,smacznego !
OdpowiedzUsuńDuzo zdrowia zycze wszystkim, u mnie tez niby wiosenie, ale kilkakrotne zmiany pogod , i co zle bo noce b. zimne , wiatr tez , dziwna wiosna .:)
Dziękuję Wandziu i nawzajem życzę zdrówka. Przy takiej pogodzie niestety łatwo o chorobę, dlatego trzeba na siebie uważać :)
UsuńAle super, porywam dwie :)
OdpowiedzUsuńNie krępuj się Madziu, dla wszystkich wystarczy :)
UsuńAle pyszne te bułeczki! porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu, częstuj się :)
Usuń