piątek, 1 maja 2015

Bułeczki z makiem i kruszonką



Uwielbiam takie „przytulane” bułeczki, bo mają dużo miękkiego miąższu, a te wyszły wyjątkowo mięciutkie i puchate. Troszkę przesadziłam z ilością kruszonki, ale cóż zrobić, ją również uwielbiam J

Jeśli też lubicie takie "przytulańce", a nie przepadacie za makiem, proponuję drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami, albo cynamonki z migdałami J



SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej typ 650
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • około 100 ml letniej wody
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

KRUSZONKA:
  • 10 dag mąki pszennej typ 650
  • 5 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru trzcinowego
DODATKOWO:
  • 15 łyżeczek gotowej masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu




PRZYGOTOWANIE:


Mąkę przesiać.
Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i połowę mleka, rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić, przestudzić.
Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn.




Stopniowo dolewając wodę, wyrobić miękkie ciasto.
Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać nadal aż się wchłonie.




Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.





Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 15 części.
Każdą część rozpłaszczyć ręką, nałożyć łyżeczkę masy makowej i dokładnie zalepić.




Bułeczki ułożyć zlepieniem do spodu na blaszce (rozmiar 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.




Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.




Jajko roztrzepać.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.





Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem).










6 komentarzy:

  1. Pysznie wygladaja ,smacznego !
    Duzo zdrowia zycze wszystkim, u mnie tez niby wiosenie, ale kilkakrotne zmiany pogod , i co zle bo noce b. zimne , wiatr tez , dziwna wiosna .:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wandziu i nawzajem życzę zdrówka. Przy takiej pogodzie niestety łatwo o chorobę, dlatego trzeba na siebie uważać :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie krępuj się Madziu, dla wszystkich wystarczy :)

      Usuń
  3. Ale pyszne te bułeczki! porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...