Deser z mascarpone i truskawkami
Szybkim krokiem nadchodzi sezon truskawkowy, więc najwyższy czas zużyć mrożone zapasy zeszłorocznych. A to jeden ze smacznych, prostych sposobów na ich zagospodarowanie :)
4 PROCJE:
- 20 dag
drobnych mrożonych truskawek
- 8 dag ciasteczek owsianych z orzechami
- 25 dag serka
mascarpone
- 15 dag
gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki
cukru pudru
- 1 łyżka
domowego cukru waniliowego
- 3 łyżeczki
domowego dżemu truskawkowego
WYKONANIE:
Truskawki
odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki i powoli rozmrozić.
Owoce dobrze
osączyć z soku i wymieszać z dżemem.
Mascarpone,
jogurt naturalny, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Ciasteczka
owsiane pokruszyć.
W trzech lub
czterech szklankach ułożyć kolejno warstwami po porcji pokruszonych ciasteczek,
następnie kremu, a na koniec wymieszanych z dżemem owoców.
Od razu
można podawać.
Poproszę jeden, kuszący bardzo :)
OdpowiedzUsuńHihi, o ostatni stoczona została mała wojna, wszystkie już pożarte przez łasuchów :)
Usuń