Zachciało mi
się łazanek z kapustą, ale że kiszona o tej porze roku jest już kwaśna jak
licho, z mojej zachciewanki nic nie wyszło. Nie chcąc wyjaławiać smaku kapusty
przez jej moczenie i odciskanie, postanowiłam wymieszać ją ze świeżą i, ku
radości męża, nagotować bigosu. Udał się rewelacyjnie, a po dwukrotnym
podgrzewaniu był jeszcze smaczniejszy J
SKŁADNIKI:
60 dag
kiszonej kapusty
4-5 kulek
ziela angielskiego
liść laurowy
60 dag
białej kapusty
2-3 dag
suszonych podgrzybków
50 dag
łopatki wieprzowej
1 łyżka
smalcu – u mnie z gęsi
30 dag
cienkiej kiełbasy – u mnie mieszana, czyli śląska i domowa
10 dag
wędzonego boczku
1 cebula
4 dag
koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
kminek mielony
szczypta
cukru
WYKONANIE:
Grzyby
dokładnie opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę
kiszoną posiekać, przełożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby była
przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.
Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do
kapusty, gotować do miękkości.
Kapustę
białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć do
drugiego rondla, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się
moczyły. Zalać wodą i
gotować około 30-40 minut.
Kiedy mięso
będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej.
Boczek
pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni.
Skwarki
przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę
cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu). Do kapusty
dodać pokroją w kostkę cienką kiełbasę, zrumienioną cebulę i koncentrat
pomidorowy.
Doprawić do
smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, szczyptą cukru i, w razie potrzeby,
solą.
Gotować
jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu aż smaki się połączą. Jeśli jest
taka możliwość, następnego dnia ponownie pogotować z pół godzinki, bigos będzie
jeszcze smaczniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)