Krem z białych szparagów
Sezon na
szparagi nie jest długi, warto więc pośpieszyć się i choć raz przygotować z
nich pyszną zupę. A ta naprawdę była pyszna J
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki
białych szparagów
- 40 dag
ziemniaków
- około 1,25
litra wywaru z warzyw
- 1 mała cebula
- 1 łyżka
masła klarowanego
- sól
- pieprz biały
- świeżo
otarta gałka muszkatołowa
- do podania
ocet balsamiczny i natka pietruszki
Wywar
sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela
angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki
szparagów.
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, opłukać , pokroić w kostkę.
Szparagi
opłukać, obrać, odciąć główki (odłożyć je oddzielnie) i zdrewniałe kocówki –
tak około 2 cm.
Resztę
pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm, przełożyć do rondla, dodać ziemniaki,
zalać wywarem i ugotować do miękkości.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do rondla.
Całość lekko
przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Główki
szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
Zupę podawać
przybraną główkami, posypaną natka pietruszki i skropioną octem balsamicznym (nie za dużo).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)