sobota, 30 maja 2015

Krem z białych szparagów



Sezon na szparagi nie jest długi, warto więc pośpieszyć się i choć raz przygotować z nich pyszną zupę. A ta naprawdę była pyszna J


SKŁADNIKI:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 40 dag ziemniaków
  • około 1,25 litra wywaru z warzyw
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz biały
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • do podania ocet balsamiczny i natka pietruszki


Wywar sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki szparagów.






WYKONANIE:


Ziemniaki obrać, opłukać , pokroić w kostkę.
Szparagi opłukać, obrać, odciąć główki (odłożyć je oddzielnie) i zdrewniałe kocówki – tak około 2 cm.
Resztę pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm, przełożyć do rondla, dodać ziemniaki, zalać wywarem i ugotować do miękkości.






Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do rondla.






Całość lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Główki szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.
Zupę podawać przybraną główkami, posypaną natka pietruszki i skropioną octem balsamicznym (nie za dużo).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...