Spaghetti zapiekane z kurczakiem i chińską mieszanką
Na początku był rosół... A teraz zapiekanka z kurczaka, na którym był nagotowany. Ciekawego smaku nadaje jej dodana do warzyw szczypta cynamonu :)
SKŁADNIKI:
- 30 dag
mrożonej mieszanki chińskiej
- 1 łyżeczka
oleju
- sól
- pieprz
- ostra lub
słodka sproszkowana papryka
- szczypta
cynamonu
- 25 dag
makaronu spaghetti
- 40 dag
ugotowanego kurczaka
- 1 szklanka
kwaśnej śmietany 18%
- 4 duże jajka
- 10 dag startego
żółtego sera
- masło do
wysmarowania formy
- posiekany
szczypior dymki do posypania
WYKONANIE:
Zamrożoną
mieszankę wsypać na rozgrzany olej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem, papryką i cynamonem.
Makaron
spaghetti połamać na krótsze kawałki, ugotować al dente w osolonej wodzie,
odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso
podzielić na mniejsze kawałki.
Śmietanę
roztrzepać z jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Warzywa,
makaron i mięso wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do
zapiekania, zalać przygotowanym sosem.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (160
termoobieg), najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej.
Wierzch
posypać startym serem, ponownie wstawić do piekarnika i już bez przykrycia zapiekać
jeszcze ok. 10 minut aż ser się rozpuści.
Zapiekankę
podawać posypaną posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)