wtorek, 5 maja 2015

Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami



Już kiedyś chyba wspominałam, że zakochałam się z kremach. Poza tym, że są smaczne, nie wiem czy też macie takie wrażenie, ale dla mnie są bardziej sycące niż tradycyjne zupy z rozdrobnionymi warzywami. Smak selera nie jest dominujący, o czym przekonałam się podtykając porcję córce, która nie jest jego wielbicielką. Jadła, chwaliła i prosiła o jeszcze :)


SKŁADNIKI na 3 porcje:
  • 40 dag korzenia selera
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 0,7-0,8 litra bulionu – u mnie domowy z kurczaka
  • sól
  • biały pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • imbir suszony
  • posiekany szczypior z dymki
  • chipsy ziemniaczane solone w kształcie patyczków


WYKONANIE:


Warzywa obrać, dokładnie umyć, osączyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło.




Obsmażać kilka minut, mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły.




Zalać bulionem i pod przykryciem, na małym ogniu gotować do miękkości.




Troszkę przestudzić, a następnie zmiksować i ponownie zagrzać.




W razie potrzeby można rozrzedzić wodą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.

Na talerzach posypać posiekanym szczypiorem, podawać z dodatkiem chipsów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...