Makaron razowy z cukinią i fetą
Szukając inspiracji na wczorajszy, niskokaloryczny, a przy tym zdrowy obiad trafiłam na ten przepis (KLIK). Wydał mi się ciekawy, a że wszystkie składniki szczęśliwie miałam w spiżarni, przygotowałam sobie taką porcyjkę. Ser typu włoskiego, za którym nie przepadam, ale do którego mimo wszystko zamierzam się kiedyś przekonać, zastąpiłam serem typu feta. Fajny akcent w daniu stanowiły chrupiące pestki słonecznika, co spodobało mi się już w przygotowanym kiedyś makaronie z sosem z fety i migdałów (KLIK). Całość ma około 400 kcal, ale można nieco zmniejszyć kaloryczność używając sera light. Ogólnie: danie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością na stałe wejdzie do mojego menu :)
PORCJA DLA 1
OSOBY:
5 dag
suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – u mnie z mąki graham
10 dag
żółtej cukinii – waga po obraniu i usunięciu pestek
1 łyżka
pestek słonecznika
1 duży ząbek
czosnku
1 łyżeczka
oliwy z oliwek
5 dag sera
typu feta
sól
świeża bazylia
WYKONANIE:
Cukinię
umyć, obrać i usunąć miękką część z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, oprószyć solą, odstawić na kilkanaście minut.
Pestki
słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Czosnek
obrać i posiekać.
Nastawić
wodę na makaron, ugotować go według przepisu na opakowaniu.
Na patelni
rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić posiekany czosnek i smażyć minutę.
Dodać
odciśniętą z soku cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Do cukinii
dodać ugotowany makaron i pestki słonecznika, wymieszać.
Na talerzu
posypać pokruszonym serem i porwanymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)