Maślankowe mini naleśniki z twarożkiem i pomarańczą
Moja
dzisiejsza zachciewajka – miniaturowe naleśniczki na maślance - okazała się smaczniejsza
niż się spodziewałam. A wszystko zaczęło się od nieopanowanej chęci na pomarańczowy dżem i potrzeby wykorzystania maślanki pozostałej po pieczeniu muffinek (przepisem podzielę sie jak tylko opiszę sposób ich wykonania).
NALEŚNICZKI:
2 szklanki
mąki pszennej
duża
szczypta soli
2 jajka
rozmiar L
około 2,5
szklanki naturalnej maślanki
olej do
smażenia
PONADTO:
3 pomarańcze
50 dag półtłustego
białego sera
cukier do
smaku – u mnie 6 łyżeczek
2 łyżeczki
cukru wanilinowego
2-3 łyżki
kremówki
kilka łyżeczek
pomarańczowego dżemu
WYKONANIE:
NALEŚNICZKI:
Oddzielić
żółtka od białek.
Mąkę
przesiać, wymieszać z solą.
Do mąki dodać
żółtka i większą część maślanki, zmiksować.
Odstawić na
30 minut.
Po tym
czasie dodać jeszcze tyle maślanki, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej
śmietany, oraz ubite na sztywną pianę białka.
Na
rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię (ja smaruję przy pomocy złożonego papierowego
ręcznika kuchennego) wlewać niewielkie porcje ciasta.
Naleśniczki
o średnicy 7-8 cm smażyć z obu stron na rumiano.
NASTĘPNIE:
Pomarańcze
dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć trochę skórki do
przybrania.
Owoce obrać
razem z białą błonką, ostrym nożem wyciąć filety z cząstek.
Z „ogryzka”
wycisnąć sok i dodać do sera wraz z cukrem, cukrem wanilinowym i kremówką, dokładnie
wymieszać.
Naleśniczki
podawać z twarożkiem, pomarańczowym dżemem i cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)