Te kotlety
to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam
się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają
ciekawy smak.
SKŁADNIKI: 30 dag
mielonej wieprzowiny 20 dag
mielonej wołowiny 2 jajka 1,5
czerstwej kajzerki mleko do
namoczenia kajzerek 1 cebula łyżeczka
masła klarowanego sól pieprz garść
suszonych grzybów leśnych bułka tarta
do panierowania pół na pół
olej rzepakowy ze smalcem do smażenia
WYKONANIE: Grzyby
opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać. Kajzerki
namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Cebulę
obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do mięsa
dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę. Doprawić do
smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy
formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu
stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Grzybki muszą nadawać im znakomitego smaku :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń