Kotlety mielone z suszonymi grzybami
Te kotlety
to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam
się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają
ciekawy smak.
SKŁADNIKI:
30 dag
mielonej wieprzowiny
20 dag
mielonej wołowiny
2 jajka
1,5
czerstwej kajzerki
mleko do
namoczenia kajzerek
1 cebula
łyżeczka
masła klarowanego
sól
pieprz
garść
suszonych grzybów leśnych
bułka tarta
do panierowania
pół na pół
olej rzepakowy ze smalcem do smażenia
WYKONANIE:
Grzyby
opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać.
Kajzerki
namoczyć w mleku, lekko odcisnąć.
Cebulę
obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Do mięsa
dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę.
Doprawić do
smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić.
Z masy
formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu
stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Grzybki muszą nadawać im znakomitego smaku :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń