niedziela, 6 lipca 2014

Kotlety mielone z suszonymi grzybami



Te kotlety to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają ciekawy smak.



SKŁADNIKI:
30 dag mielonej wieprzowiny
20 dag mielonej wołowiny
2 jajka
1,5 czerstwej kajzerki
mleko do namoczenia kajzerek
1 cebula
łyżeczka masła klarowanego
sól
pieprz
garść suszonych grzybów leśnych
bułka tarta do panierowania
pół na pół olej rzepakowy ze smalcem do smażenia


WYKONANIE:
Grzyby opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać.
Kajzerki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Do mięsa dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić.
Z masy formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.








2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...