Konfitura truskawkowa z białą czekoladą
Troszkę późno znalazłam wolną chwilkę, żeby dodać ten przepis, ale konfitura jest tak pyszna, że warto ją zrobić nawet teraz, kiedy sezon truskawkowy prawie się skończył. Z dwóch kilo truskawek wyszły mi cztery nie za duże słoiczki gęstej, pachnącej, truskawkowo-czekoladowej konfitury.
SKŁADNIKI:
2 kg
truskawek
1 kg cukru
1 szklanka
wody
sok z 1/2-1
cytryny (lub kwasek cytrynowy)
20 dag
białej czekolady
WYKONANIE: Truskawki
opłukać, osuszyć, odszypułkować i wymieszać z 30 dag cukru, odstawić na 3-4
godziny.
W dużym
rondlu o grubym dnie (lub na płytce ochronnej) zagotować szklankę wody, dodać
pozostały cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia i gotować na średnim ogniu,
dość często mieszając, aż syrop zacznie wyraźnie gęstnieć, a kropla spuszczona
z łyżki będzie się ciągnąć jak nitka.
Do syropu
porcjami dodać truskawki razem z sokiem, jaki wypuściły, i sok z cytryny, całość
doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić z ognia i przestudzić.
Ponownie
zagotować i przestudzić.
Robić tak
kilkakrotnie przez dwa dni, do uzyskania odpowiedniej gęstości konfitury.
Truskawek
nie należy mieszać, tylko potrząsać garnkiem, żeby owoce się nie rozpadły.
Można co
najwyżej odgarnąć łyżką od dna garnka sprawdzając, czy się nie przypalają.
W trakcie
gotowania zdejmować z wierzchu wytwarzającą się pianę.
Czekoladę
utrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do rondla podczas ostatniego
zagotowywania, delikatnie wymieszać do rozpuszczenia.
Gorącą
konfiturę nałożyć do czystych, wyprażonych słoików (15 minut w piekarniku
nagrzanym do 110 stopni z termo obiegiem), słoiczki zakręcić i odstawić na
kilka minut do góry dnem.
z białą czekolada musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńKonfitura jest dość słodka, ale truskawki i biała czekolada to idealne połączenie :)
Usuń