piątek, 20 czerwca 2014

Kurczak na żółto



Danie wymyślone w ułamku sekundy, pod wpływem wilczego głodu, powstało tak szybko, że ugotowanie do niego ryżu trwałoby zbyt długo. Podałam go więc w towarzystwie gotowanej pszenicy, która smakowała podobnie jak brązowy ryż. Nawet mąż, który generalnie kręci nosem na łączenie mięsa z owocami, zjadł z apetytem. Pewnie też był głodny :D


SKŁADNIKI:
pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oleju
1/2 żółtej papryki
2 plastry ananasa z syropu
2 liście kapusty pekińskiej
garść orzechów nerkowca
sól
pieprz
ostra papryka mielona
1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
5 łyżek syropu z ananasa



WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć kilka minut.
Dodać pokrojone w mniejsze kawałki plastry ananasa, pokrojone w kwadraciki liście kapusty i orzechy.
Podlać syropem z ananasa.
Mieszając dusić chwilkę, aż papryka będzie miękka, ale nadal jędrna.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnej wodzie i mieszając dolewać stopniowo do osiągnięcia pożądanej gęstości sosu.
Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką.
Podawać z ryżem lub kaszą.








7 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...