czwartek, 19 czerwca 2014

Krem pieczarkowy z topionym serkiem






Planowałam ugotować zupę serową, ale że kusiła mnie również pieczarkowa, postanowiłam polączyć je obie w jednej. Wyszła pyszna! Serek dodał pazura łagodnym pieczarkom, a Powtwór nie narzekał na utartą na tarce włoszczyznę. Do powtórki, zdecydowanie :)



SKŁADNIKI:
1 cebula
1,5 łyżki sklarowanego masła
35 dag młodych ziemniaków
30 dag pieczarek
3 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy
10 dag serka topionego – u mnie gouda
tymianek
sól
biały pieprz



WYKONANIE:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając.
Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości  - około 25-30 minut.
W międzyczasie dodać tymianek.
Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać.
Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści.
Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle.
Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.









2 komentarze:

  1. Zrobiłam i wyszła przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Agnieszko, że skorzystałaś z przepisu i cieszę się, że smakowała :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...