Krem pieczarkowy z topionym serkiem
Planowałam ugotować zupę serową, ale że kusiła mnie również pieczarkowa, postanowiłam polączyć je obie w jednej. Wyszła pyszna! Serek dodał pazura łagodnym pieczarkom, a Powtwór nie narzekał na utartą na tarce włoszczyznę. Do powtórki, zdecydowanie :)
SKŁADNIKI:
1 cebula
1,5 łyżki
sklarowanego masła
35 dag
młodych ziemniaków
30 dag
pieczarek
3 szklanki bulionu
warzywnego – u mnie domowy
10 dag serka
topionego – u mnie gouda
tymianek
sól
biały pieprz
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę.
Ziemniaki
dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę.
Pieczarki
oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki.
W rondlu
rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty
mieszając.
Dołożyć
pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na
małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut.
W
międzyczasie dodać tymianek.
Zupę lekko
przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać.
Dodać serek
topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści.
Doprawić do
smaku solą i białym pieprzem.
Pieczarki
pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle.
Zupę podać
przybraną zrumienionymi plasterkami.
Zrobiłam i wyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Agnieszko, że skorzystałaś z przepisu i cieszę się, że smakowała :)
Usuń