piątek, 20 czerwca 2014

Botwinkowy barszczyk





Botwinkowy barszczyk na gorąco podaję z młodymi ziemniakami i smażoną kiełbasą (tym razem z grillowaną), dlatego gotuję go na wodzie, ale można użyć również bulionu mięsnego lub warzywnego.


SKŁADNIKI:
duży pęczek botwinki z wyrośniętymi już buraczkami
3 łyżki posiekanego koperku
1 posiekana dymka ze szczypiorem
1/3 szklanki kremówki
sól
pieprz
kwasek cytrynowy
cukier



WYKONANIE:
Buraczki odciąć od naci, dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Umieścić je w rondlu i zlać zimną wodą – ilość zależy od wielkości pęczka – powinny być przykryte wodą, ale bez przesady, inaczej zupa będzie zbyt wodnista.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
Łodyżki i liście przebrać, dobrze opłukać i pokroić – gałązki w kawałki, a liście w paseczki, dołożyć do buraczków.
Koper i dymkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać, dodać do zupy pod koniec gotowania, kiedy buraczki będą już miękkie.
Dodać śmietanę, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i szczyptą cukru.
Ja podaję taką botwinkę z gotowanymi ziemniakami i smażoną kiełbasą, dlatego gotuję ją w dietetycznej wersji, ale spokojnie można, zamiast wody, użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...