Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Młoda kapusta w troszkę innym wydaniu – z indyczymi pulpetami oraz suszonymi
pomidorami i papryką w płatkach. Pyszna z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków.
NA PULPETY:
40 dag
mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki
tartej
1 łyżka
słodkiej papryki suszonej w płatkach
ostra
papryka w proszku
sól
pieprz
granulowany
czosnek
ORAZ:
90 dag
młodej kapusty
sól
2 łyżki
suszonych pomidorów
kilka łyżek
posiekanego koperku
1 dymka
razem ze szczypiorem
pieprz
kwasek
cytrynowy
szczypta
cukru (niekoniecznie)
2 łyżki
smalcu z gęsi
2 łyżki mąki
pszennej
WYKONANIE:
Do mięsa
dodać jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę w płatkach, doprawić do smaku i
bardzo dobrze wymieszać.
Wilgotnymi
dłońmi uformować pulpety wielkości włoskiego orzecha.
Opłukaną kapustę
pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i dość grubo posiekać.
Przełożyć do
rondla, posolić i ugnieść dłonią, żeby troszkę straciła na objętości.
Na kapuście
ułożyć klopsiki, posypać suszonymi pomidorami.
Całość zalać
taką ilością wrzącej wody, żeby pulpety były prawie, ale nie całkowicie nią
przykryte.
Doprowadzić
do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, od czasu do czasu delikatnie
mieszając.
Koperek i
dymkę opłukać, posiekać, dodać do kapusty.
Smalec
rozpuścić na patelni i przesmażyć na niej mąkę (nie rumieniąc).
Zasmażkę
rozprowadzić dolewanym stopniowo wywarem z rondla, tak, żeby nie było grudek,
dodać do kapusty, wymieszać i całość razem zagotować.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i ewentualnie cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)