piątek, 4 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką





Przez gapiostwo zamiast cukru trzcinowego kupiłam cukier brązowy. Kolor niby ten sam, ale skład to juz zupełnie inna sprawa. Wykorzystałam go do zrobienia kruszonki, co okazało się świetnym pomysłem. Zapraszam na drożdżowy placek z truskawkami i karmelową kruszonką. Ciasto, które nigdy nie wyjdzie z mody. A do niego proponuję szklankę mleka, pycha :)


KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki pszennej
7 dag masła
1/2 szklanki cukru brązowego (cukier z buraków barwiony karmelem)
szczypta soli


CIASTO:
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
około 1 szklanki mleka
12 dag masła
4 dag świeżych drożdży
5 żółtek
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli


OBŁOŻENIE:
50 dag niedużych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do posypania



WYKONANIE: 


KRUSZONKA:
Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.


CIASTO:
Masło stopić, odstawić do ostudzenia.
Mąkę przesiać do miski.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką maki i łyżką cukru (odebranymi od całości) oraz częścią letniego mleka, do uzyskania papki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel .
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i solą, dodać do niej wyrośnięty zaczyn i utarte żółtka.
Mieszając łyżką, stopniowo dolać letnie mleko.
Rękami wyrabiać ciasto przez około 20 minut, dolewając po trochu przestudzone masło, aż się całe wchłonie.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto przebić, krótko wyrobić, rozciągając dłońmi rozłożyć na dnie foremki, oprószyć bułką tartą.
Na wierzchu rozłożyć truskawki i rozkruszyć palcami schłodzoną kruszonkę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 45 minut.









2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A ja z przyjemnością nim poczęstowała, ale zostało wyjedzone do ostatniego okruszka :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...