Pizza dwa sery, pomidory i pieczarki
Kolejna pizza z samymi pysznościami. Jej jedyna wada, to rozmiar - zdecydowanie za mały jak dla moich pasibrzuszków :)
CIASTO:
1,5 szklanki
mąki pszennej na pizzę typ 500
15 g
świeżych drożdży
ok. 0,5
szklanki letniej wody
łyżeczka
oliwy z oliwek
szczypta
cukru
duża
szczypta soli
OBŁOŻENIE:
2 łyżki
ketchupu
suszona
bazylia
5 dag sera
gouda
7,5 dag mini
mozzarelli z bazylią
10 dag
krojonych pieczarek w zalewie
3 plastry
pomidora suszonego z oleju
łyżeczka
kaparów
tłuszcz do
posmarowania blaszki
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski.
Do kubeczka
wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki
(odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o
konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do mąki
dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając
łyżką dolać partiami letnią wodę.
Następnie
dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość
– około 20-30 minut.
Po tym
czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy
około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Ciasto
posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą.
Równomiernie
rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, plasterki pieczarek, oraz
pokrojone w paseczki plasterki pomidorów i osączone z zalewy kapary.
Piec 15-20
minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)