Kolejna pizza z samymi pysznościami. Jej jedyna wada, to rozmiar - zdecydowanie za mały jak dla moich pasibrzuszków :)
CIASTO: 1,5 szklanki
mąki pszennej na pizzę typ 500 15 g
świeżych drożdży ok. 0,5
szklanki letniej wody łyżeczka
oliwy z oliwek szczypta
cukru duża
szczypta soli
OBŁOŻENIE: 2 łyżki
ketchupu suszona
bazylia 5 dag sera
gouda 7,5 dag mini
mozzarelli z bazylią 10 dag
krojonych pieczarek w zalewie 3 plastry
pomidora suszonego z oleju łyżeczka
kaparów tłuszcz do
posmarowania blaszki
WYKONANIE: Mąkę
przesiać do miski. Do kubeczka
wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki
(odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o
konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki
dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając
łyżką dolać partiami letnią wodę. Następnie
dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość
– około 20-30 minut. Po tym
czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy
około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ciasto
posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą. Równomiernie
rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, plasterki pieczarek, oraz
pokrojone w paseczki plasterki pomidorów i osączone z zalewy kapary. Piec 15-20
minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)