niedziela, 20 lipca 2014

Biszkopt z porzeczkami i morelami




Wbrew oczekiwaniom dzień wcale nie był gorący, owszem ciepły, ale przy tym dość parny, deszczowy i burzowy. Spadek temperatury zmobilizował mnie do odpalenia piekarnika i zakręcenia szybkiego, lekkiego placka. Zgarnęłam do niego resztki porzeczek i moreli, i wyszło całkiem smacznie.
Nie dodałam proszku do pieczenia, ale można dosypać płaską łyżeczkę, będzie większa pewność, że biszkopt nie opadnie.


NA TORTOWNICĘ ŚREDNICY 24 CM
4 jajka rozmiar L
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej tortowej
15 dag czerwonych porzeczek
10 dag moreli
cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:
Owoce umyć, dobrze osączyć.
Porzeczki obrać z szypułek, morele wypestkować, pokroić na mniejsze cząstki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, i nadal ubijając, partiami dodać cukier i cukier wanilinowy.
Kiedy piana stanie się szklista, mieszając na niskich obrotach najpierw pojedynczo dodać żółtka, a następnie łyżkę oleju.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Na wierzchu ułożyć kawałki moreli skórką do dołu i rozsypać porzeczki.
Foremkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 45 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku na kilkanaście minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.









2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...