Pizza trzy sery i pieczarki
Powszechnie wiadomo, że na pizzę można położyć prawie wszystko, w zależności od gustu, inwencji bądź zawartości lodówki. Moja powstała z potrzeby zagospodarowania końcówek serów i pieczarek. I była się pyszna :)
CIASTO:
1,5 szklanki
mąki pszennej na pizzę typ 500
15 g
świeżych drożdży
ok. 0,5
szklanki letniej wody
łyżeczka
oliwy z oliwek
szczypta
cukru
duża
szczypta soli
OBŁOŻENIE:
2 łyżki
ketchupu
suszona
bazylia
5 dag sera
gouda
7,5 dag mini
mozzarelli z bazylią
5 dag sera z
niebieską pleśnią
10 dag
krojonych pieczarek w zalewie
tłuszcz do
posmarowania blaszki
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski.
Do kubeczka
wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki
(odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o
konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do mąki
dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając
łyżką dolać partiami letnią wodę.
Następnie
dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość
– około 20-30 minut.
Po tym
czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy
około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Ciasto
posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą.
Równomiernie
rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, pokruszony ser pleśniowy i
plasterki pieczarek.
Piec 15-20
minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.
Wierzę na słowo, że była pyszna, mniam!
OdpowiedzUsuńPyszna, aż szkoda, że taka mała :)
Usuń