środa, 9 lipca 2014

Pizza trzy sery i pieczarki



Powszechnie wiadomo, że na pizzę można położyć prawie wszystko, w zależności od gustu, inwencji bądź zawartości lodówki. Moja powstała z potrzeby zagospodarowania końcówek serów i pieczarek. I była się pyszna :)


CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
15 g świeżych drożdży
ok. 0,5 szklanki letniej wody
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta cukru
duża szczypta soli


OBŁOŻENIE:
2 łyżki ketchupu
suszona bazylia
5 dag sera gouda
7,5 dag mini mozzarelli z bazylią
5 dag sera z niebieską pleśnią
10 dag krojonych pieczarek w zalewie
tłuszcz do posmarowania blaszki



WYKONANIE:

Mąkę przesiać do miski.
Do kubeczka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do mąki dodać szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę.
Następnie dłonią wyrobić gładkie, sprężyste ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość – około 20-30 minut.
Po tym czasie przebić ciasto ręką, krótko zarobić, uformować cienki placek o średnicy około 30 cm i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Ciasto posmarować ketchupem i oprószyć bazylią, posypać utartą na wiórki goudą.
Równomiernie rozłożyć przekrojone na pół kuleczki mozzarelli, pokruszony ser pleśniowy i plasterki pieczarek.
Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termo obiegiem.







2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...