Lekki torcik
galaretkowo jogurtowy z musem truskawkowym. Szybki i łatwy do zrobienia, doskonały na każdą porę dnia i na
każdą okazję.
NA
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: około 10 dag
okrągłych biszkoptów
BIAŁA
WARSTWA: 2 galaretki
cytrynowe 60 dag
jogurtu bałkańskiego (2,5 szklanki) 1 łyżka
cukru pudru (lub więcej, jeśli truskawki nie są bardzo słodkie) 25 dag
truskawek
CZERWONA
WARSTWA: 50 dag
truskawek 2 galaretki
truskawkowe
WYKONANIE:
BIAŁA
WARSTWA: Truskawki
opłukać, osuszyć, odszypułkować. Galaretki cytrynowe
rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić, zmiksować z jogurtem bałkańskim,
dosłodzić do smaku. Tortownicę
zabezpieczyć od środka folią kanapkową, żeby masa nie uciekła nam przez
nieszczelności. Dno wyłożyć
biszkoptami. Na biszkopty
wylać tężejącą masę, równomiernie powciskać w nią truskawki. Odstawić do
lodówki.
CZERWONA
WARSTWA: Galaretki
truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki
opłukać, osuszyć, odszypułkować, zmiksować. Z tej ilości
owoców powinny wyjść 2 szklanki musu. Mus
wymieszać z wystudzonymi galaretkami, wylać na białą masę i ponownie odstawić
do stężenia.
cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję, jest fajne, bo lekkie :)
OdpowiedzUsuńMega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne Madziu, aż szkoda, że już po sezonie truskawkowym :(
UsuńWŁASNIE ROBIE ZOBACZYMY CO WYJDZIE ;)
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa ;)
Usuń