piątek, 4 lipca 2014

Jogurtowiec z truskawkami





Lekki torcik galaretkowo jogurtowy z musem truskawkowym. Szybki i łatwy do zrobienia, doskonały na każdą porę dnia i na każdą okazję.


NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
około 10 dag okrągłych biszkoptów


BIAŁA WARSTWA:
2 galaretki cytrynowe
60 dag jogurtu bałkańskiego (2,5 szklanki)
1 łyżka cukru pudru (lub więcej, jeśli truskawki nie są bardzo słodkie)
25 dag truskawek


CZERWONA WARSTWA:
50 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe



WYKONANIE: 


BIAŁA WARSTWA:
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić, zmiksować z jogurtem bałkańskim, dosłodzić do smaku.
Tortownicę zabezpieczyć od środka folią kanapkową, żeby masa nie uciekła nam przez nieszczelności.
Dno wyłożyć biszkoptami.
Na biszkopty wylać tężejącą masę, równomiernie powciskać w nią truskawki.
Odstawić do lodówki.


CZERWONA WARSTWA:
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić.
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować, zmiksować.
Z tej ilości owoców powinny wyjść 2 szklanki musu.
Mus wymieszać z wystudzonymi galaretkami, wylać na białą masę i ponownie odstawić do stężenia.






7 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...