Schab bez panierki na kołderce z warzyw – danie lekkie, kolorowe i bardzo smaczne, w sam raz na letni obiad. Wybornie smakuje z gotowanymi ziemniakami.
SKŁADNIKI: 5 kotletów ze schabu środkowego (u mnie 4 i dla Powtwora pierś z kurczaka)
WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem, posmarować olejem i z obu stron oprószyć przyprawami. Zafoliować lub zamknąć w pojemniku i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w cienkie paseczki. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię opłukać, odciąć końcówki i również zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać jedną łyżkę oleju, krótko obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć na talerzyk. Do rondla dodać drugą łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać marchew, paprykę i czosnek, mieszając smażyć 5 minut. Dodać cukinię, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem, cukrem i musztardą, smażyć kolejne 5 minut. Kotlety dołożyć do warzyw, jeśli jest taka potrzeba podlać niewielką ilością wody. Rondel przykryć, i na małym ogniu dusić około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Dla tych ktorym cukinia nie smakuje polecam w zamian fasolke szparagowa a ostatnio zamienilam cukinie na brokuł super przepis polecam
OdpowiedzUsuńObie odmiany brzmią pysznie :)
Usuń