Schab duszony w warzywach
Schab bez panierki na kołderce z warzyw – danie lekkie, kolorowe i bardzo smaczne, w sam raz na letni obiad. Wybornie smakuje z gotowanymi ziemniakami.
SKŁADNIKI:
5 kotletów ze schabu środkowego (u mnie 4 i dla Powtwora pierś z kurczaka)
MARYNATA:
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól
świeżo mielony pieprz
słodka sproszkowana papryka
suszona cebula
granulowany czosnek
majeranek
PONADTO:
2 łyżki oleju rzepakowego
45 dag młodej cukinii
1 czerwona papryka
40 dag marchwi
1 słodka cebula
1 duży ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
słodka sproszkowana papryka
majeranek
szczypta cukru
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem, posmarować olejem i z obu stron oprószyć przyprawami.
Zafoliować lub zamknąć w pojemniku i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w cienkie paseczki.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukinię opłukać, odciąć końcówki i również zetrzeć na tarce.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek posiekać.
W rondlu rozgrzać jedną łyżkę oleju, krótko obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć na talerzyk.
Do rondla dodać drugą łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać marchew, paprykę i czosnek, mieszając smażyć 5 minut.
Dodać cukinię, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem, cukrem i musztardą, smażyć kolejne 5 minut.
Kotlety dołożyć do warzyw, jeśli jest taka potrzeba podlać niewielką ilością wody.
Rondel przykryć, i na małym ogniu dusić około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Dla tych ktorym cukinia nie smakuje polecam w zamian fasolke szparagowa a ostatnio zamienilam cukinie na brokuł super przepis polecam
OdpowiedzUsuńObie odmiany brzmią pysznie :)
Usuń