Kurczak z boczniakami, grzybami mun i makaronem soba
Jak ja lubię takie danka: po pierwsze drobiowe, bo drugie grzybowe, po trzecie szybkie w przygotowaniu. Zachciało mi sie podać je z makaronem soba, z którym nigdy dotąd nie miałam do czynienia, a który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Domownikom również posmakował, chociaż mąż, zanim go skosztował, z zadziwieniem kręcił głową, dlaczego do kurczaka podaję czekoladowy makaron :)
MARYNATA:
1 łyżka
jasnego sosu sojowego
1 duży ząbek
czosnku
1 łyżeczka
octu
pieprz
przyprawa „Forest
blend”*
PONADTO:
40 dag
piersi kurczaka
2 łyżki
oleju
25 dag
boczniaków
1,5 dag
grzybów mun (garść)
1 mała
cebula
1 duży ząbek
czosnku
5 dag
mrożonego groszku
2 łyżeczki
mąki kukurydzianej
sól
pieprz
sos sojowy
chili
przyprawa „Forest
blend”*
natka
pietruszki do posypania
do podania
makaron soba ugotowany według przepisu na opakowaniu
*SKŁAD
przyprawy: cebula, sól śródziemnomorska (24%), pieczarki, zioła (pietruszka 9%,
tymianek, rozmaryn), pieprz czarny, czosnek, sól (spisane z etykiety)
WYKONANIE:
Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty,
zafoliować, albo zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki. Powinno
wystarczyć 20 minut, ale ja zawsze przygotowuję je poprzedniego dnia wieczorem.
Grzyby mun
zalać gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, dobrze odcisnąć, odciąć ewentualne zdrewniałe
kawałki i pokroić w cienkie paseczki.
Boczniaki
oczyścić, odciąć gąbczaste ogonki i przekroić lub rozerwać na mniejsze kawałki.
Cebulę i
czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na głębszej
patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso aż zmieni kolor,
przełożyć je na talerzyk.
Na tej samej
patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić boczniaki, grzyby mun i posiekany
czosnek.
Kiedy
boczniaki zaczną tracić objętość, dodać zamrożony groszek i obsmażone mięso.
Podlać wodą
i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Sos zagęścić
mąką kukurydzianą rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Doprawić do
smaku solą, pieprzem, chili, sosem sojowym i przyprawą „Forest blend”
Podać z ugotowanym
makaronem soba, posypane natką pietruszki.
Brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty