sobota, 5 lipca 2014

Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami




Do jego upieczenia użyłam gotowej przyprawy do chleba i skorzystałam z przepisu na jej opakowaniu, dokonując w nim niewielkich zmian.


SKŁADNIKI:
90 dag mąki pszennej typ 650
10 dag mąki żytniej typ 720
1 łyżka soli
1 opakowanie przyprawy do chleba staropolskiego (czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano, tymianek)
3 dag świeżych drożdży
szczypta cukru
20 dag zakwasu żytniego (przynajmniej 4 godziny po dokarmieniu) przepis tutaj KLIK

około 2-2,5 szklanek letniej wody
mąka do podsypania
mleko do posmarowania wierzchu




WYKONANIE:
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do miski, dodać sól i przyprawę, wymieszać.
Pośrodku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i około pół szklanki wody, łyżką wymieszać na papkę.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia drożdży.
Dodać zakwas i mieszając dolewać stopniowo wodę.
Dłońmi wyrabiać ciasto przez 10 minut (ja zrobiłam to w misce, ale wygodniej jest na stolnicy).
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość (minimum 2 godziny).
Po tym czasie ponownie wyrabiać przez 10 minut.
Podzielić ciasto na pół i uformować dwa bochenki.
Ułożyć je w sporej odległości od siebie na papierze do pieczenia oprószonym mąką.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).
Wrośnięte bochenki posmarować mlekiem i ostrym nożem zrobić po trzy nacięcia.
Razem z papierem przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę.
Piec około 60 minut.
Na czas pieczenia, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, ale ja o tym niestety zapomniałam.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...