Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Do jego
upieczenia użyłam gotowej przyprawy do chleba i skorzystałam z przepisu na jej
opakowaniu, dokonując w nim niewielkich zmian.
SKŁADNIKI:
90 dag mąki
pszennej typ 650
10 dag mąki
żytniej typ 720
1 łyżka soli
1 opakowanie
przyprawy do chleba staropolskiego (czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano,
tymianek)
3 dag
świeżych drożdży
szczypta
cukru
20 dag
zakwasu żytniego (przynajmniej 4 godziny po dokarmieniu) przepis tutaj KLIK
około 2-2,5
szklanek letniej wody
mąka do
podsypania
mleko do
posmarowania wierzchu
WYKONANIE:
Mąkę pszenną
i żytnią przesiać do miski, dodać sól i przyprawę, wymieszać.
Pośrodku
zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i około pół szklanki
wody, łyżką wymieszać na papkę.
Miskę przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia drożdży.
Dodać zakwas
i mieszając dolewać stopniowo wodę.
Dłońmi
wyrabiać ciasto przez 10 minut (ja zrobiłam to w misce, ale wygodniej jest na
stolnicy).
Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi
objętość (minimum 2 godziny).
Po tym
czasie ponownie wyrabiać przez 10 minut.
Podzielić
ciasto na pół i uformować dwa bochenki.
Ułożyć je w
sporej odległości od siebie na papierze do pieczenia oprószonym mąką.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).
Wrośnięte
bochenki posmarować mlekiem i ostrym nożem zrobić po trzy nacięcia.
Razem z
papierem przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę.
Piec około
60 minut.
Na czas
pieczenia, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, ale ja o tym
niestety zapomniałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)