A kiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :)
Składniki: 400 g
wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek
wody 5 ziarenek
ziela angielskiego liść laurowy 30 dag
włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag
ziemniaków sól puszka 400 g
czerwonej fasoli konserwowej puszka 425 g
kukurydzy konserwowej pieprz majeranek cząber 50 g
koncentratu pomidorowego 30%
Wykonanie: Mięso
zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść laurowy i ziele
angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę
i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z
dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla
wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso
obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy. Doprawiłam
do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym. Pogotowałam
jeszcze troszkę na wolnym ogniu, żeby smaki się przeniknęły.
Zrobiłam tą zupę w czwartek, zapakowałam w słoiki i pojechaliśmy ze znajomymi pod namioty. dziś wróciliśmy i natychmiast siadłam do laptopa , żeby napisać: Była przepyszna, zniknęło wszystko co przygotowałam. Ledwo starczyło dla mnie:) znajdę chwilę to wstawię zdjęcie:)Pozdrawiam Agabi
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńlubię takie kombinacje , zapisuję do zrobienia ,
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńZrobiłam tą zupę w czwartek, zapakowałam w słoiki i pojechaliśmy ze znajomymi pod namioty. dziś wróciliśmy i natychmiast siadłam do laptopa , żeby napisać: Była przepyszna, zniknęło wszystko co przygotowałam. Ledwo starczyło dla mnie:) znajdę chwilę to wstawię zdjęcie:)Pozdrawiam Agabi
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, ze wszystkim smakowała :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)